Umenie pretekať v daždi přehled
Garth Stein
“Odjakživa sa cítim takmer ako človek. Vždy som vedel, že sa odlišujem od ostatných psov. Samozrejme, žijem v psom tele, ale je to iba škrupina. To najdôležitejšie sa ukrýva vnútri. Duša. A moja duša je veľmi ľudská.” Umenie pretekať v daždi je pútavý a dojímavý príbeh psa Enza, ktorý cez svojho pána, automobilového pretekára Dennyho Swifta, skúma komplikovaný svet ľudí. Zistí, že v živote, podobne ako pri pretekoch, nemusí byť najvyššia rýchlosť automaticky zárukou víťazstva. V predvečer svojej smrti Enzo spomína na všetko, čo zažil. Odchádza za svetlom v nádeji, že sa opäť vráti na zem ako človek, no vie, že aj keby sa mu to nesplnilo, podarilo sa mu to najdôležitejšie – vyhrať beh za záchranu svojej ľudskej rodiny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
The Art of Racing In the Rain, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umenie pretekať v daždi. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi moc líbila. Jde o smutný příběh, který je ale plný síly. Dává jasné poselství, že člověk musí vytrvat a nesmí to vzdát. I slzička na konci ukápla.
"Oprostit se od břemen, od frustrací, od obav, se kterými se dennodenně setkáváme. Říct si: Jsem živý, jsem skvělý, jsem. Jsem."
"Nechali tam jen jeho zločin, jeho trest a jeho. Samotného."
"Prohra v závodu není ztráta cti. Potupa je nepustit se do závodu proto, že se bojíš prohry."
Majitelé psů při čtení musí plakat, zvlášť když psí vypravěč trpí nepochopením ze strany lidí nebo bolestmi ve stáří. Dojemný a snad i alarmující příběh o boji za dceru. Konec pro mystiky či vyznavače reinkarnací. Použitelná myšlenka o tom, že auto jede tam, kam...
Knižní novinky (10. týden)
07.03.2021
Kniha Umenie pretekať v daždi v seznamech
v Mé knihovně | 121x |
2008 | Umění závodit v dešti |
2016 | Záblesk světla |
2011 | Devět draků / Jak závodit v dešti / Nebezpečí trvá / Vila Mirabella |
len veľmi ťažko som v noci zatváral knihu a nechal si posledných 70 strán na ráno.
úžasne silný príbeh plný emócií a pritom predstavený z originálneho pohľadu. už som čítal viac „psích“ príbehov, ale vždy tam bolo niečo, čo mi trochu vadilo. teraz to bolo bezchybné.
keby som mal psa, určite mu tento príbehu budem čítať pred spaním.
keby som mal v tomto roku šťastie na samé takéto knihy!