Univerzální katalog zoufalců přehled
Přemysl Krejčík
Básník, prozaik a šéfredaktor po básnické sbírce, sci-fi povídkách a spoluautorství detektivního románu přichází s dílem, které sám označuje jako postmoderní generační román o pěti povídkách a novele. V mozaice vzájemně propojených příběhů někteří hrdinové přecházejí z jedné prózy do druhé a ovlivňují svým chováním osudy dalších postav. V prostředí kaváren, restaurací, barů a klubů se nevyhranění a zranitelní mladí lidé setkávají, rozcházejí a prožívají své pomíjivé lásky. V jediném rozsáhlejším textu zachycuje autor peripetie vztahu mezi začínajícím filmovým scenáristou Robertem, absolventem chemie na Univerzitě Pardubice, kde pokračuje v doktorandském studiu, a psychicky nevyrovnanou studentkou Barborou. Střídá úhly pohledu, časové roviny a využívá zcizující prvky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Univerzální katalog zoufalců. Přihlašte se a napište ho.
Příběh by měl i potenciál, ale bylo tam hodně postav, ty musí člověk hlídat, aby se neztratil. Řekla bych, že tam byla jedna linka i velmi málo rozepsaná.
Někdy méně znamená více. Spousta skvělých myšlenek, neotřelých literárních nápadů, kombinace různě využitých stylů psaní.. ale bylo toho až moc. Jedno přechází do druhého, vzájemně se doplňuje i omezuje v pavučině propletených vztahů, situací i úhlů pohledu. Jako celek se ale jeví překombinovaně. Autor se mohl při takovém šmodrchanci dějových linek (který se mi, dlužno říct, líbil) držet jen jednoho způsobu zpracování, nebo prolínání dvou, jiné si zas nechat pro příště. Zbytečně to roztříštilo mou pozornost a bránilo hlubšímu ponoření do "děje". Není potřeba najít za každou cenu vždy něco nového.
Malá domů, Den v kocourkově a dalších 17 nově přidaných eknih zdarma ke stažení
21.11.2023
Kniha Univerzální katalog zoufalců v seznamech
postmoderna generace Y, mileniálové
2021 | Čokoláda pro wehrmacht |
2019 | Malej NY |
2016 | Kybersex |
2022 | Srab |
2024 | Osiřelo dítě |
V knize je příliš mnoho postav, takže jsem se v tom ztrácela. Přitom se mi líbilo, že jsou v některých částech střídány způsoby a pohledy vyprávění. A také to, že kapitoly jsou krátké, takže v tomhle ohledu se to dobře čte. Jinak mě neoslovila.