Uprostřed ničeho přehled
Petra Fido
Uprostřed ničeho stojí farma, kde žije osmnáctiletý indián Ayga společně se svou sestrou a otcem, který propadl alkoholu. Středoškoláka Aygu pronásleduje trauma i ve snech, ale snaží se proti bolesti ve svém nitru bojovat smíchem. Ne vždy úspěšně... Danielovi je sedmnáct a spolu se svou mladší sestrou a bohatými rodiči žije na předměstí. Kreslí komiksy, miluje chemii, tvrdou hudbu a lakuje si nehty na černo... Má mopse Akiho a obrovské problémy nejen ve škole. I když se na první pohled může zdát, že je každý z nich úplně jiný, ve skutečnosti mají mnoho společného. Sbližují se během boje s těžkou šikanou jednoho z nich. A pomalu mezi nimi vzniká křehký vztah... Příběh z prostředí venkovské Ameriky se odehrává v malém městě současné Oklahomy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uprostřed ničeho. Přihlašte se a napište ho.
Je to zvláštní prozrazení zápletky, když se hned na první straně stane to nejdůležitejší. Jenomže tak jednoduché to nebude - procházíte složitým příběhem, který je zpočátku kdovíproč popisován dvěmi pozorovateli. Jak se vztah dvou vypravěčů vyvíjí, najednou všechno začne dávat smysl a stejně až do poslední chvíle nevíte, jak to dopadne.
Působivý příběh, netradiční forma a hlavně je to napínavé - fandíte hrdinům a ani si nevšimnete, že už v tom ležíte dvě hodiny.
Rozhodně berte prosím na vědomí, že kniha je LGBT a objevuje se v ní šikana a sebepoškozování.
Pokud vás tyto dvě věci neodradí, připravte se na krásný americký venkov a indiány.
Můžete se tu dočíst, jak může být střední škola drsné místo pro některé z nás. Hlavně pro Dannyho, který to ve svém životě nemá jednoduché. Danny je gay, je často šikanovaný a nemůže hledat oporu ani pomoc ve své rodině či v zaměstnancích školy. Hledala jsem si k němu cestu delší dobu, ale nakonec jsem jeho činy chápala.
Ayga ...indián, který má holku a je velmi oblíbený. To byl jiný oříšek. Ayga se pral sám se sebou, protože byl hodně zmatený. Vývoj tam byl zřetelný, takže jsem byla spokojená. Obě postavy úplně jiné a uvěřitelné, beztak bych řekla, že je ještě malinko co zlepšovat.
Například střídání pohledů Aygy a Dannyho se hezky prolínalo, ale číst stejnou scénu dvakrát, akorát z pohledu toho druhého, mi přišlo lehce navíc.
Když pomineme toto, kniha byla plná emocí, krásných popisů venkova a vztahů.
Co se týče smutku, bolesti a dalších těžkých situací, autorka je umí velmi realisticky a syrově popsat. Ještě jsem nečetla nic podobného,...příběh dvou kluků, který mě zasáhl.
Kniha Uprostřed ničeho v seznamech
LGBT, queer, LGBT+Autorovy další knížky
2023 | Kam odcházejí sny |
2024 | Uprostřed ničeho |
2024 | Fuga mýho života |
Námět je zajímavý, zápletka dobrá. Konec pro mne nečekaný. Ale nějak mi nesedl styl psaní. Popis stejné situace z pohledu jednoho a druhého hrdiny je dobrá myšlenka, ale tady to bylo v hodně případech až jakoby navíc a jako čtenáře mě to nudilo.