Útěk na koloběžce přehled

Útěk na koloběžce
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475161/bmid_utek-na-kolobezce-ZVk-475161.jpg 4 27 27

I lidé s mentálním postižením mají své potřeby, příběhy a bláznivé činy. Lehce humorná a provokativní sonda do milostného života mladíka, který má o kolečko méně v hlavě, ale o kolečko více v srdci, a na dvou kolečkách prchá z ústavu sociální péče. Laurin Petrska se narodil s lehkým stupněm mentálního postižení a po rodinné tragédii a nejrůznějších životních peripetiích skončil v Ústavu sociální péče v Kytlicích, kde přehodnotili jeho postižení jako středně těžké, což od té doby považoval za pravou příčinu všech svých problémů. Snad by v ústavu mohl žít až do konce života, jenomže se zamiloval. Do dívky z jiného konce republiky. Pro svoji lásku Simonu je připraven udělat cokoliv - opustit celý svůj dosavadní život, včetně jediného místa, které zná, a vyrazit ji hledat. S mapou vytrženou z atlasu a na koloběžce. Příběh místy dojemný, místy znepokojivý, jindy humorný bere čtenáře do míst a rozpoložení mysli, kam by se jenom tak nepodívali.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Útěk na koloběžce. Přihlašte se a napište ho.

traceybeegee
31.05.2024 5 z 5

Dnes Vám chci představit knihu, ve které
je rozebráno téma hodně emotivní.

Tato kniha upoutala mou pozornost už
jen tou hezkou obálkou a anotaci, kterou mi na ni pan autor poslal.

zde jsou krásně vyličené charakteristiky postav, lidí , kteří jsou mentálně zaostalí a přesto jsou schopni milovat, těšit se z každé blbiny a nemají
zábrany před projevem svých citů.
A lidé, kteří by jim měli aspoň trošičku
život zpříjemnit, tak jim ho v těch ústavech ještě znepříjemňují.
A nejenom v nich. Ale i venku na ulici, prostě všude. Místo, aby se na tyto bytosti dívali s respektem, tak jimi opovrhují a mají narážky a špatně
se k nim chovají.
Jak by se cítili oni sami v jejich kůži ?
Mnozí si ani neuvědomují, že by se mohli stát jedním z nich.

Hlavního hrdinu Laurina jsem si oblíbilahned na začátku.
Ty jeho slovní hlášky
s posledním slůvkem “právěve větách
mě strašně bavily.

Autor tak bravůrně popsal jeho pocity a pocity a myšlenky s názory lidí, se kterými se na své cestě za svou láskou
setkal.
Jako bych ho měla před očima.
Místy jsem se nasmála, skoro i pobrečela a měla vztek spolu s ním nad chováním
některých lidí. A že jich bylo…Ano, našli
se i ochotní lidé, kteří mu pomohli, ale narazil i na pěknou řadu zmetků…

Ano, věřím, že pracovníci v ústavech
to nemají vůbec lehké. A proto by toto povolání neměl vykonavat člověk bez sociálního cítění.

Ale musíme i těmto lidem dát šanci. Také mají právo na život a oni neměli možnost volby.

Celou dobu jsem fandila Laurinovi,aby se opravdu se svou Simonou setkat.
A jestli se mu podařilo ujet přes 200 km na koloběžce a schledat se s ní??
Tak to si musíte knihu přečíst.

Ještě jednou děkuji za knihu panu autorovi a určitě si ráda přečtu další jeho knihy.
Dávám 5

sn1lek
07.09.2023 5 z 5

Řekl bych, že tato kniha vlastně nenastavuje zrcadlo mentálně postiženým jedincům, ale naopak okolnímu světu. Lidé, které hlavní hrdina potkává, se velmi často chovají podivněji a bláznivěji než on. To mě bavilo. Přicházel jsem na to pomalu a pak už jsem si to jenom vychutnával. Pěkný styl a jazyk, četl jsem to skoro na jeden zátah. Pozor, tohle není psychologická kniha, odborná literatura, ale román, takže myslím že recenze hany1070 je trochu mimo.

hana1070
06.06.2023 2 z 5

No, tohle není moc povedené. Viz recenze.

Knižní novinky (26. týden)

27.06.2021

Kniha Útěk na koloběžce v seznamech