Utekl jsem z Osvětimi přehled

Utekl jsem z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85090/utekl-jsem-z-osvetim-85090.JPG 5 1126 1126

Hlavní hrdina Walter Rosenberg (Rudolf Vrba) byl při druhém pokusu o útěk za hranice Slovenského štátu transportován do vyhlazovacího tábora v Majdanku a posléze do Osvětimi. Podstatná část knihy je tvořena líčením jeho zážitků a pozorování z táborů. Roku 1944 s jedním ze spoluvězňů z Osvětimi uprchl. Ve zprávě, kterou s sebou přinesli, podávají první ucelené, podrobné a zároveň otřesné informace o situaci, která ve vyhlazovacích táborech panovala. Děj knihy končí ve chvíli, kdy hrdina jde poprvé do boje proti Němcům. ... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Sefer

44070: The Conspiracy of the Twentieth Century, 1998

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utekl jsem z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.

DuncanIdaho
31.10.2024 5 z 5

Tato kniha byla hrůza. Není to stylem psaní, ale je to obsahem. Jde o další popis hrůz fašismu. Je dobře tyto knihy existují a mělo by je číst co nejvíce lidí. Popise je se zde nejen hrůzi Osvětimi, ale ke konci knihy i politika a naivita některých lidí.

Tomk0
31.07.2024 5 z 5

Neskutečný ikdyž skutečný příběh chlapce, který přežil peklo na zemi a řekl bych že měl vyloženě štěstí v neštěstí, když unikl mnohokrát smrti z lopaty. Ale tohle “štěstí bylo vykompenzováno neštěstím statisíců či milionů dalších.
Nebylo to ale pouze štěstí ale i odvaha, síla a vůle žít, které zachránily Rudolfa Vrbu. Oceňuji, že autor se více soustředí na popisování celkového utrpení co prožívali ostatní a ikdyž ho sám okusil tak se v knize nesnažil si nějakým způsobem stěžovat.

Člověk se při čtení zamyslí nad zlem a říká si: kde je to zlo? V člověku samotném? Pouze v určitých lidech nebo ve všech? Dělali by tohle i zvířata nebo s rostoucí inteligencí přichází i krutost? (Mluvím o vědomé krutosti). A jak pak někdo může tvrdit, že na světě je spravedlnost, když někteří tihle ne-lidi kráčeli po světě i nadále a žili si své životy v pokoji. Opravdu smutné co, někteří lidé dokáží udělat ostatním.

Knihu by jsi měli přečíst především lidé, co si neustále stěžují na dnešní dobu a na to jak se jim žije špatně. Buďme prosím vděční za to, co nyní v české zemi máme a v jakém klidu a blahobytu žijeme.

94%

Anikkk
30.04.2024 5 z 5

Čakala som veľmi ťažkú knihu. A ona aj bola. Ale napísaná veľmi zrozumiteľne, a pútavo. Neviem, či môžem o nej vôbec takto hovoriť, keďže ide o brutálne čísla, fakty a absolútnu mašinériu. Žasnem nad tou premyslenou až priemyselnou genocídou. Nechápem.
Oceňujem však spôsob, akým to pán Vŕba v tejto knihe podal. Necítiť zatrpknutie, ani nenávisť. Snažil sa byť, pokiaľ to vôbec šlo, nad vecou. Má môj obrovský obdiv. Vedel tam opísať aj Židov, ako obyčajných, bežných ľudí, neboli stále len v pozícii obete, ale aj ako ľudia so všetkými ľudskými vlastnosťami, aj tými negatívnymi.
Za mňa by to malo patriť medzi povinnú literatúru. Aj napriek tomu, že k povinnej literatúre je z princípu prirodzený odpor. Ale práve z úcty k autorovi a k celému tomuto čiernemu obdobiu ľudských dejín.
Ale prečítať by si to mal naozaj každý mladý človek, ktorý sa stáva dospelým a začína byť aktívnym tvorcom spoločenských pravidiel a spoločnosti vôbec.

Kniha Utekl jsem z Osvětimi v seznamech

v Přečtených1 640x