Utěšitelky přehled
Ruth Hallo
Hlavní hrdinka románu Meian sdílí osud statisíců čínských dívek, které Japonci po roce 1937, po okupaci Číny, zavřeli do bordelů a donutili je poskytovat sexuální služby japonským vojákům. Meian se nakonec podaří utéct, ale nemá se kam vrátit. Její vlastní rodina ji zavrhne. Po válce zažaluje spolu s ostatními ženami japonskou vládu, aby se konečně všechny domohly spravedlnosti.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2014 , BránaOriginální název:
Die Trostfrauen, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utěšitelky. Přihlašte se a napište ho.
Totální masakr. Nikdy jsem o této skutečnosti neslyšela a je mi fakt ouvej. Velice poutavý a čtivý příběh o ženách, jež byly znásilňovány, bity a vězněni japonským vojskem :-(
Do této doby sem vůbec nic nevěděla o utěšitelkách.Hned sem si to vyhledala na internetu.CHvilkama mě i mrazilo.Jak se tohle mohlo dít malým holkám,kterým bylo ukradeno dětství.Rodiče je prostě dali,aniž věděli kam.Když některá všechna ta zvěrstva přežila a vrátila se domů,běda by o tom řekla,byla by hned rodinou zatracena.Udivuje mě jak Japonská vláda i plno let po válce se k tomu staví,jako by se nic nestalo.
Kniha Utěšitelky v seznamech
Kniha se mi hodila do letošní výzvy a tak jsem se mimoděk dozvěděla o této otřesné válečné "epizodě" a jejích ještě odpornějších důsledcích. Zničené životy statisíců mladých žen, opovržení ze strany krajanů a dokonce i zavržení vlastní rodinou, marná naděje na omluvu a odškodnění, to vše popsáno velice autenticky. Nemá to literární styl, ale o to působivější je dopad na čtenáře.