Utrpení knížete Sternenhocha přehled
Ladislav Klíma
Autor ovlivněný především filosofií A. Schopenhauera a F. Nietzscheho a inspirováný jejich radikálním individualismem a koncepcí vůle napsal ve dvacátých a třicátých letech několik pozoruhodných próz, které právem patří do evropské literatury. Utrpení knížete Sternenhocha (1928) je fiktivním deníkem jednoho z předních velmožů říše německé na počátku tohoto století, „jenž by se byl dozajista stal nástupcem Bismarckovým, kdyby Osud nebyl vrhl na jeho cestu mohutnou osobu Helgy-Démony“.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utrpení knížete Sternenhocha. Přihlašte se a napište ho.
Šílenost, sranda, brutalita, zlo, halucinace, sprostota hoven a chlastání kontrastující se vznešenou filosofií a ušlechtilostí ducha. Číst Klímu je prostě jízda.
Autor je filosof – spiritualista a esejista. Z filosofů jej nejvíce inspirovali Shopenhauer a Nietzche. Z českých myslitelů si nejvíce vážil Otokara Březiny a K. H. Borovského. Zaujalo mě, že například pojídal krysy, spal v nevytápěných místnostech, hodiny ležel na zmrzlém sněhu v křečích.
UTRPENÍ KNÍŽE STERNENHOCHA je první kniha, kterou jsem od autora přečetl. Jedná se o groteskní romaneto. Představuje halucinogenní příběh šílenství knížete STERNENHOCHA (33 let) a jeho ženy HELGY. Část knihy je vyprávěna deníkovým záznamem. Filosofickou rovinu knihy tvoří reflexe o smrti a nesmrtelnosti, věčnosti a pozemskosti.
V závěru knihy jsem byl na pochybách, jak to tedy vlastně je, ale ujasnil jsem si to.
Kniha byla rozhodně zajímavá.
V knize se nacházejí černobílé ilustrace.
Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)
13.11.2022
36 nových eknih zdarma ke stažení
05.11.2021
Knižní novinky (32. týden)
08.08.2021
„Halucinace, zdá se mně, jest jen jiné nepoctivější slovo pro to, čemu říkali všichni naši moudří předkové „strašidlo“; pěšky jako za vozem.“
„Více zmůže stádo jelenů, vedené lvem, než stádo lvů, vedené jelenem.“
„Do blázince dostane se přemnoho lidí nejrozumnějších, a skoro každý, kdo chodí volně po ulicích, patří do blázince.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Utrpení knížete Sternenhocha v seznamech
v Přečtených | 1 318x |
zfilmováno česká literatura Friedrich Nietzsche, 1844-1900 šílenství experimentální literatura fiktivní deníky česká fantastika Ladislav Klíma, 1878-1928 hororové příběhy
2010 | Utrpení knížete Sternenhocha |
1991 | Slavná Nemesis |
1990 | Svět jako vědomí a nic |
1989 | Vteřiny věčnosti |
1991 | Lidská tragikomedie |
Ach, staré dobré časy, keď bol heroín v lekárňach voľne k zakúpení na potlačenie kašľa, Coca-cola ešte obsahovala kokaín, spisovatelia ako Klíma jedli mŕtve myši, ktoré kradli mačkám rovno z papule a písali knihy s rozkošnými perverznosťami, psychotickými šialenosťami a filozofickými delíriami…
Toto bol poriadne dobrý matroš.