Utrpení mladého Werthera přehled

Utrpení mladého Werthera
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320337/mid_utrpeni-mladeho-werthera-GOO-320337.png 4 2270 2270

Romantický román v dopisech líčí lásku muže, který miluje ženu svého přítele, a protože nevidí východisko ze situace, rozhodne se zemřít. Dílo rozhodujícího významu pro historii německé i světové prózy, je jedním z prototypů romantického románu v dopisech, založeného na prosté klasické zápletce. Autorovi šlo o víc, než o příběh nešťastné lásky. Jako hrdinu zvolil člověka své doby, představitele mladé buržoazie, který ve snaze dosáhnout svobody naráží na překážky v podobě feudálních konvencí. Je příliš osamělý a neschopný proti společnosti bojovat a proto raději volí smrt. Kolibřičí vydání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Die Leiden des jungen Werther, 1774


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Utrpení mladého Werthera. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (330)

azur
19.09.2024 5 z 5

Konečně jsem se dostala k jednomu z nejvýznamnějších děl romantismu. Vše se dozvídáme ve formě dopisů, což mě bavilo. Leč je to v podstatě kniha ,,jednohubka", kterou přečtete na jedno posezení, ukrývá v sobě velkou spoustu emocí. V prvním části je Werther šťastný, v okolí vidí ráj a potkává svou životní lásku. Druhá část se nese ve znamení hlubokého smutku, zoufalství, šílenství? Protože samozřejmě Werther nemůže mít tu, kterou chce nejvíce, bloumá světem, ale přesto se vrátí na místo, kde celá jeho láska vzplanula.
Nakonec však dospěje k trudnomyslnému konci.

HermanekB
15.09.2024 3 z 5

(SPOILER) „,Taking your own life.´ Interesting expression - taking it from who? Once it´s over, it´s not you who will miss it. Your own death is something that happens to everybody else. Your life is not your own. Keep your hands of it.“

To je hláška, která zazněla v seriálovém Sherlockovi, i když si nejsem jistá, jestli je původní. Kžadopádně to byla jedna z věcí, která se mi na konci knihy vybavila.
Werther je velice náročná knížka pro současné čtenáře, protože abyste ji plně pochopili, museli byste žít v tehdejší době. Potom by vám dávalo smysl, jak zásádní vliv měla kniha na tehdejší společnost. Přesto se jedná o dílo nadčasové a mnohdy nepochopené.
Nejsem si vůbec jistá, jestli můžeme někoho konkrétního vinit za Wertherovu smrt. Jestli by se tomu dalo předejít. Werther byl celý jeho život přecitlivělou osobou, která vnímala svět intenzivněji než ostatní, proto ho lidé často příliš nechápali. Jeho láska k Lottě byla něčím, co ho silně zasáhlo a jen stěží se tomu dokázal ubránit (vlastně nedokázal). V jeho duši přetrvávala vášeň a dobrota, která ho dovedla k sebenenávisti kvůli tomu, že miluje ženu cizího a zároveň mu závidí. Werther si vybral odejít ze světa, bylo to ale správné rozhodnutí? Ulevil tak sobě, ale ublížil lidem, které na světě setrvali i po jeho odchodu.
Může za to snad Lotta? Žena, která si nevybrala, aby se do ní Werther zamiloval. Stejně jako si ona nevybrala, aby k němu začala něco cítit. A mohla cokoliv změnit, když chtěla být věrná svému muži a být správnou manželkou? Měla Werthera odehnat dříve, než se do ní zamiloval? Ale jak to mohla tušit?
Anebo za to může Albert, který byl sice ve Wertherových očích dokonalým mužem (i když pouze v některých chvílích), ale byl to on, kdo nechal sluhu, aby mu odnesl zbraně? Který Wertherovo uvažování nad odchodem ze světa bral na lehkou váhu? Který ho chtěl odehnat od své ženy?
A jak zničeně se museli všichni cítit po Wertherově smrti? Kdo se cítil nejhůře? Albert, který nařídil, aby mu byly zbraně odnešeny, nebo Lotta, která je sundala ze zdi (a ve Wertherových očích je tak požehnala)? Jak mohly postavy s takovým pocitem viny dále žít? Jak jejich život vypadal potom? A nemůže za jejich pocit viny Werther, protože to byl on, kdo si vyžádal zrovna jejich zbraně?
Já osobně ze všech proběhlých událostí nedokáži vinit nikoho. Láska a pocity... všechno jsou to věci, které nelze ovládat. Nevybíráme si, do koho se zamiluje a věřím, že Werther by si Lottu také nevybral, když věděl, že je ženou jiného. Protože na světě existují iracionální věci jako je lidské chování ovládané láskou, nenávistí a smutkem a dalšími emocemi... nedokáži nikým z knihy pohrdat.

Dávám tři hvězdy ***.


Lady Greystoke
10.09.2024 3 z 5

To byla strašná, STRAŠNÁ nuda!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Knižní novinky (15. - 19. květen)

16.05.2017


Citáty z knihy (3)

Ať si slunce, měsíc a všechny hvězdy dělají co chtějí, já nikdy nevím, zda je noc či den, a celý svět mi mizí před očima.


Lidstvo je po čertech jednotvárné.


Že vy lidé, když o něčem hovoříte, musíte hned říci: To je pošetilé, to je moudré, to je dobré, to je zlé! A co to vlastně všechno má znamenat? Vyzkoumáte tím vnitřní pohnutky toho kterého skutku? Dokážete s určitostí dovodit příčiny, proč se stal, proč se stát musil? Kdyby tomu tak bylo, nesypali byste ty své soudy tak tuze lehce z rukávu.


Kniha Utrpení mladého Werthera v seznamech

v Právě čtených50x
v Přečtených3 732x
ve Čtenářské výzvě428x
v Doporučených142x
v Knihotéce769x
v Chystám se číst558x
v Chci si koupit86x
v dalších seznamech25x