Uvěřitelné příhody doktora Papula přehled
Miroslav Skála
,,Jsou lidé, kteří procházejí žitím jako nůž anglickou slaninou, bez zadrhnutí, lehce, takřka nepozorovaně. A je - li pravda, že čas života můžeme měřit jen na událostech, jež člověka potkaly, pak tito lidé nežili. Ale jsou pak lidé, kteří k sobě přitahují příběhy jako magnet piliny. A k nim patřil doktor Hrabě (Papul). " Tak představuje autor hrdinu poslední části své humorné trilogie ,,cest" (Svatební cesta do Jiljí, Cesta kolem mé hlavy za 40 dnů, Uvěřitelné příhody doktora Papula). Je to postava z pomezí skutečnosti a fantazie, z rodu královských šašků, malý kombinátor, který s potěšením hraje s lidmi hry, v nichž je usvědčuje z kornatění myšlenek, prosvěcuje baterkou ironie a dává jim svým humorem injekce proti sebeklamu a dvojakosti. Děj novely se tentokrát rozvíjí na osamělé chalupě v horách, kde se dom mezních životních situací, naaranžovaných hrdinou, dostává i jeho přítel vědec, stejně jako novinář, který má o jejich pobytu napsat reportáž. Spolužití těchto tří, ke kterým posléze přibude i žena, přinese velkou papulipidárnu (= vysvětlení tohoto termínu naleznete v knize).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uvěřitelné příhody doktora Papula. Přihlašte se a napište ho.
Dala jsem šanci autorovi u druhé aknihy, bohužel se mi tento styl nelíbí. Opět jako u první knihy jsem nenašla nic rozumného. Tato kniha byla o něco lepší, ale....Již se k autorovi už nevrátím. Přiznám se, že jsem hodně a hodně přeskakovala, vůbec mi to nebavilo.
Milá, úsměvná a čtivá oddechovka. Rozhovory, myšlenky i jednání hlavních hrdinů, mnohdy až absurdní, opravdu pobaví. Stojí za přečtení.
Kniha Uvěřitelné příhody doktora Papula v seznamech
2004 | Svatební cesta do Jiljí |
1979 | Cesta kolem mé hlavy za čtyřicet dnů |
1981 | Uvěřitelné příhody doktora Papula |
1984 | Holubník na odvrácené straně Měsíce |
1963 | Hovory s veverkou |
Ke knize jsem se vrátila po více než čtvrt století a nadchla mě stejně jako při našem prvním setkání. Ovšem o to více si nyní uvědomuju, že tohle není kniha pro dnešní dobu, pro dnešní čtenáře. Ať už jde o téma (Kerblík a jeho reportáž), prostředí (kopanická chalupa) a hlavně o způsob vyjadřování. Ta úžasná košatá souvětí vědátora Emila – Papula, ty neuvěřitelné debaty plné pádných argumentů a nezpochybnitelných pravd, skutečným a mistrným dialogem se rozvíjející diskuse o léčitelství, stavebnictví či o bigamistické poradně jako plynulé následovnici Felicitas. A co teprve moudrý Papulipides, o němž kdysi slyšel i ignorant a neznaboh Kerblík!
Prostě lahůdka, kterou bych přirovnala třeba k tvarůžkám, ať zůstávám v našich končinách: někteří ji nemohou ani cítit a po krátkém seznámení ji (navždy) odloží. Jiní na ni nedají dopustit a vždy znovu, kdykoli se jim dostane do rukou, se kochají konzistencí, chutí a vůní. A možná je i třetí skupina, do té patřím právě já: ač jsem knihu četla „dávno, dávno tomu“, dodnes dokážu téměř zpaměti citovat:
„Být stále s jedním člověkem, pod jednou střechou, v jednom bytě, dokonce v jedné posteli, k tomu je zapotřebí stavu poblouzněné mysli, který, žel, nebývá trvalý. Po patnácti letech vám nevadí, jaký ten druhý je, ale že vůbec je. Papulipides k tomu moudře poznamenává: lidé by měli být uvrženi do manželství nejvýše na deset let a při dobrém chování by jim měla být třetina prominuta.“