Uvězněna v rodné zemi přehled
Katja Schneidt
Katja Schneidtová je mladá emancipovaná žena, která miluje život a ráda se baví. Dokud nepozná Mahmuda. Zamilují se do sebe a nastěhují do společného bytu. Ale pak její turecký přítel zničehonic ukáže svou pravou tvář – tvář tyrana.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uvězněna v rodné zemi. Přihlašte se a napište ho.
Kolik knih s podobnou tématikou již bylo napsáno a kolik žen stále věří, že ony takto dopadnout nemohou, protože jejich "cizinec" by se ničeho zlého nedopustil. Je mi líto všech těchto žen. Bohužel láska bývá slepá a někdy je opravdu velmi těžké z takového vztahu uniknout.
Další blbka. Pardon, ale nejde to jinak napsat. Řeči typu: " kdo nezažil, nemůže pochopit" si opravdu strčte za klobouk. V tomto případě je to o to horší, že Katja zůstala v Německu, nebyla v žádné daleké zemi, daleko od rodiny, kde by nikoho jiného neměla a navíc Mahmoud se projevoval jako násilník už od samého začátku. Koneckonců jí i sám řekl, jaké má představy o životě a jestli je ochotna to akceptovat. Byla, tak ať si nestěžuje. S každou další takovou přečtenou knížkou nechápu, jak můžou být ty ženy tak pitomý.
Kniha Uvězněna v rodné zemi v seznamech
(SPOILER) Tak tohle byla síla. Ony všechny knihy s touto tématikou jsou jako přes kopírák, ale u této je zarážející, že se všechno odehrávalo v Německu. Ve většině podobných příběhů se násilí ženám dělo až po odchodu z Evropy do arabské země, ze které jejich partner pocházel. Bezmoc a totální vztek se mnou cloumaly po celou dobu čtení, z jedné strany jsem už to depresivní čtení chtěla mít za sebou, z druhé strany jsem se od příběhu vůbec nemohla odtrhnout. Katja byla velice mladá, naivní a opuštěná, když Mahmouda poznala. Jinak by ve své zamilovanosti možná nepřehlédla varovné signály a buď by do vztahu vůbec nešla, nebo by to všechno nenechala zajít tak daleko. Žárlivá scéna a řev na ulici poté, co jí kolega z práce, kterého potkali dal pusu na tvář. I to, že jí Mahmoud úplně v klidu řekl, že jeho matka vychází z bytu jen na nákup anebo když jde navštívit nějaké příbuzné, jako by to byla ta nejsamozřejmější věc na světě. Strašně moc jsem si přála, aby kniha skončila na straně 37, kdy se Katja s Mahmoudem rozešli právě kvůli rozdílným názorům na to, jak se má žena chovat a co si smí a nesmí dovolit. Jenže mladá a naivní Katja tenkrát rozchod neunesla a i když jí Mahmoud řekl svá pravidla, rozhodla se ve vztahu pokračovat. A tak se stáváme svědky toho, jak se z mladé samostatné sebevědomé a chytré ženy postupně stává psychicky i fyzicky umučená troska, co se nejprve musí vzdát své práce i svých přátel, má zákaz se líčit a své hezké moderní oblečení musí vyměnit za dlouhé neforemné hadry. Na hlavě musí začít nosit šátek, z bytu smí vycházet jen pokud to její přítel dovolí. Nejhorší je ale fyzické týrání, Mahmoud Katju mlátí tak šíleně, že několikrát skončí v nemocnici s tržnými ranami, otřesem mozku, zlámanými žebry, či klíční kostí. Katja se bojí utéci a požádat o pomoc, protože jí Mahmoud neustále vyhrožuje, že si jí pak stejně najde a zabije ji. Velmi zarážející je také to, jak Turci „ždímají“ německý sociální systém. Zaměstnávají své příbuzné z Turecka načerno ve svých obchodech, ale zároveň je hlásí jako nezaměstnané a čerpají pro ně dávky od německého státu. Katja musí celé Mahmoudovo rozsáhlé příbuzenstvo doprovázet na úřady jako tlumočnice a tyto podvody jim pomáhat vyřizovat. Nejhorší je, že si evropské ženy nedají říct. Vztah s muslimem dle mého názoru nemůže fungovat, vždyť podobných příběhů existuje tolik! Na začátku velké exotická láska a na konci týrání a násilí. Proč si pořád další a další ženy myslí, že právě ten jejich muslim je jiný?