Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci přehled
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Mauric, kocour s kožichem plným lupů, který ví, kdy a jak chytit příležitost za vlasy, si zařídil skvělé živobytí. Má jednoho hloupého kluka jako pištce a vlastní krysí pohromu - krysy, které jsou podivně inteligentní. Tak vzdělané, že na ně už Mauric nedokáže myslet jako na "oběd". Každý zná příběh o krysách a krysaři - a tak jim lidé dávají spoustu peněz... Dokud se nepokusí provést svůj trik v zapadlém městečku daleko v Überwaldu, kde tahle dokonale připravená finta najednou nevyjde. Někdo tady totiž hraje na jinou notu. Ve sklepech čeká něco velmi, opravdu velmi ošklivého... Krysy se musí naučit nové slovo. Zlo.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2013 , TalpressOriginální název:
The Amazing Maurice and his Educated Rodents, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci. Přihlašte se a napište ho.
Sira Pratchetta zbožňuji, a opět mi k tomu dal důvod. Moc příjemná a čtivá knížka, opět s přesahem moudra, která nejen baví, ale mnohé dokáže i pohladit po duši. A po přečtení jsem zjistil, že je podle téhle knížky i animák. Je fajn, ale už víc pro dětské publikum.
Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy
07.04.2024
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
80% - "Když neproměníš svůj život ve vlastní příběh, staneš se prostě součástí příběhu někoho jiného."
Tak trochu pohádkový příběh ze Zeměplochy o krysách, které zmoudřely následkem požírání odpadků z Neviditelné univerzity (přičemž se pojmenovaly po tom, co si jako první na těch odpadcích přečetly), a o kocourovi, který zmoudřel, když sežral jednu z těchto krys. Pak ještě splašili jednoho nepříliš důvtipného chlapce Karlíka a vybudovali si slušné živobytí na základě obcházení vesnic, kde vždy nejdřív vyděsí obyvatele domnělou krysí pohromou a pak si nechají zaplatit za to, že Karlík zahraje na píšťalku a vyvede všechny krysy pryč. Tahle praxe ovšem narazí v městečku Bad Spritz, kde žádné krysy nejsou, zato jsou tam moc podezřelí krysaři, domněle sežrané zásoby jídla a cosi, co podezřele promlouvá rovnou v myšlenkách svých obětí. A také milovnice pohádek Zlomyslena, která je připravená dopídit se podstaty věci společně s nepříliš ochotným Mauricem a hrdinnými krysami v čele se Sardinkou, Černým přelivem, Ďábelským gulášem, Koktejlovou směsí a Nutriční hodnotou.
Loni jsme viděli film s poměrně děsivě ztvárněným Krysím králem a asi nám připadal zábavnější. Knížka je klasická Pratchettovina, byť mi občas ten humor přišel už trochu nucený. Kdyby nebylo těch pár zmínek o univerzitě a krátké účasti Smrtě, ani by mě asi nenapadlo, že se knížka odehrává na Zeměploše.