V botách rybářových přehled

V botách rybářových
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375324/mid_v-botach-rybarovych-h3k-375324.jpg 4 6 6

Autor prorocky předběhl dobu, když ve svém románu z roku 1962 líčí zvolení papeže-Ukrajince, který strávil dvacet let v lágru na Sibiři. Papež Kiril se snaží vnést do Vatikánu svěží vítr evangelia, ale naráží na řadu překážek – i tam, kde by je nečekal. Podle knihy byl natočen slavný film The Shoes of the Fisherman (1968).

Literatura světová Romány
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Shoes of the Fisherman , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V botách rybářových. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

InaPražáková
27.06.2022 3 z 5

West vystihl atmosféru doby a o pár let předešel II. vatikánský koncil – v době, kdy se ještě katolická církev vyjadřovala výhradně v latině a myšlenka výuky a mše v lidových jazycích byl novátorská. Většina postav románu jsou modernisté a humanisté, kteří už ztělesňují reformovaného pokoncilního ducha (a evidentně také Westovy ideály). Jejich vztah k Bohu a věrouce se liší, nejsou dokonalí dle doktríny a/nebo mírou osobních chyb a pochybností, ale jsou lidští v nejlepším slova smyslu (vlastně se k dokonalosti blíží, jenže podle měřítek pravdy a lásky, ne podle komisí Svatého stolce). Je to jedno z kouzel knihy, všem postavám by člověk lidsky přál štěstí a úspěch, dá se s nimi možná ztotožnit, rozhodně mohou inspirovat.
Jinak jde ale přes specifické prostředí spíš o kvalitní mainstream - což není kritika, jen je dobré neočekávat myšlenkové hlubiny a literární výšiny: kniha je napsaná čistým, hladkým stylem, zápletky jsou emotivní a o některých myšlenkách lze dál přemýšlet, ale čtenář se celkově intelektuálně nenadře (přinejmenším to není třeba). Věrohodnost je na hraně - žádné zjevné lapsy, ale je lepší nepřemýšlet o tom, jestli se dá přísně tajná korespondence Vatikán-Kreml-Washington zahájit a udržovat tak snadno, jestli člověk, kterého po 17 letech vytáhnete z trestanecké kolonie, skutečně může být zcela vyrovnaný a k tomu orientovaný ve světě, jestli by někdo psal soukromý deník jako autobiografii, tedy s poznámkami, zda měl sourozence a co se mu stalo před mnoha lety.
Není to ale takové zjednodušování, aby mě to výrazněji dráždilo, čtivě zauzlované a hladce rozuzlované peripetie jsou poutavé, nenudila jsem se. V botách Rybářových je vynikající misijní počin ve jménu moderního, světu otevřeného katolicismu. Pro mě kniha na léto k vodě, ale věřím, že pro křesťany, kterým je v církvi těsno, nebo pro agnostiky, kteří mají potíž s formálním náboženstvím pro jeho věkovitou rigiditu, to může být potěcha duše.

sadlo
24.09.2019

Mně se líbí. Je to kniha pro přemýšlení i zamyšlení. Kniha, ke které se za pár let vrátíte, stále bude aktuální.


Vojslava
11.06.2018 5 z 5

Hutný a jistým způsobem dojemný román, od kterého jsem se nemohla odtrhnout... Je vlastně trochu prorocký a bavilo mne hledat, do čeho se autor "trefil". Určitě se ráda podívám i na film.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V botách rybářových v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

zfilmováno papežové

Autorovy další knížky

Morris Langlo West
australská, 1916 - 1999
1974  78%Leto Červeného Vlka
1991  60%Cassidy
1991  90%Harlekin
2000  80%Lazar
2018  87%V botách rybářových