V dobrom aj v zlom přehled
Alafair Burke
Angela spoznala Jasona Powella pri organizovaní večierka v East Hamptone. Predpokladala, že ich známosť bude len krátky románik, podobne ako mnohé vzťahy medzi miestnymi a letnými návštevníkmi. Prekvapilo ju, že Jason, uznávaný profesor ekonómie na Newyorskej univerzite, s ňou očividne má iné plány. Nasledujúce leto sa vzali. Ich manželstvo sa v Angelinom prípade ukázalo ako možnosť začať žiť odznova. So synom sa konečne odsťahovali z domu Angelinej matky na Manhattan, kde o ich tragickej minulosti nikto ani len netušil. Po šiestich rokoch sa z Jasona vďaka úspešnej knihe a rastúcej mediálnej kariére stala politicky a kultúrne vplyvná osobnosť. Aj Angela sa nechtiac ocitla v žiare reflektorov, hoci sa im celý život vyhýbala. Potom však vysokoškolská praktikantka obvinila Jasona z nevhodného správania a ďalšia žena, Kerry Lynchová, sa k nej pridala s ešte znepokojujúcejším obvinením. Ich priam dokonalý manželský život sa pomaly rozpadal. Jason trval na svojej nevine a Angela mu verila. No jedného dňa Kerry zmizla a Angela si musí posvietiť na obe strany - na muža, ktorého si vzala, a na ženy, ktorým odmieta veriť. Ako ďaleko zájde manželka, aby ochránila milovaného muža? Bude stáť po jeho boku, aj keď ju so sebou stiahne na dno?... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Wife, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V dobrom aj v zlom. Přihlašte se a napište ho.
Přiznám se, že zpočátku jsem chtěla dát za pravdu komentujícím, kteří hodnotí knihu jako zdlouhavou, kde se příběh jen zvolna posunuje dál. Za mne ale doporučuji vydržet - velmi brzy jsem se do příběhu začetla a to tak, že jsem se opravdu na každé zasednutí ke knize těšila s očekáváním, jak se bude život Angely a Jasona vyvíjet dál. Ačkoliv v průběhu vyšetřování docházelo k mnoha překvapivým odhalením, tak závěr, ten jsem opravdu nečekala...
V 62.kapitole mě hodně zaujalo Angelino zamyšlení "Co kdybych...?" Každý z nás má určitě také svoje "Co kdybych", které kdyby se stalo-nestalo, mohl by se náš život vyvíjet úplně jinak, stejně jako ten Angelin.
A ještě jedna Angelina vzpomínka mě nutí k přemýšlení - na učitele v 9.třídě pana Gardnera, který se snažil žákům vysvětlit, jak je důležité v každé situaci pečlivě volit slova. Málokdy nás napadne, že když si myslíme, že něco víme, i tím argumentujeme, není to totéž, jako být si něčím jistý nade vší pochybnosti. Věřit něčemu není vůbec stejné jako vědět to. (Krásně vysvětlené na straně 30 - doporučuji :-).)
Já se tedy začetla a nemohla přestat. I přes to sdílím pocit mnohých, že by děj mohl odsýpat rychleji. Všemožné drobné nuance vysvětlující motivace postav byly opravdu zpracované mistrně a já tak krom Jasona a Angely fandila vlastně i Corinne s Brianem.
Jednu z nejvýraznějších výtek tak mám k anotaci, která v podstatě prozradí děj 2/3 knihy a k přirovnání Za zavřenými dveřmi - to je opravdu zavádějící a člověk čeká na něco, co nepřijde.
Určitě si od autorky přečtu i další knihy, a pokud někomu sedí převratné odhalení na konci knihy, pak zkuste Michaela Bussiho.
Knižní novinky (7. týden)
10.02.2019
Kniha V dobrom aj v zlom v seznamech
2018 | Manželka |
2019 | Ta lepší z nás |
2016 | Celá v bílém |
2018 | Nezavírej oči |
2016 | V podezření |
Tak přiznám, že se mi to chvilkami zdálo zdlouhavé, ale postupně to začalo nabírat dech.. Podezření jsem v určitou dobu dostala, ale přesto stálo za to, vydržet až do konce. Jsou tam skryté detaily a to stálo za to vydržet.