V síti paměti uvízl, slunce se ptal přehled

V síti paměti uvízl, slunce se ptal
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311954/bmid_v-siti-pameti-uvizl-slunce-se-ptal-WQG-311954.jpg 4 5 5

Pocta jihočeské krajině, přírodě a lidem, kteří ji od pravěku citlivě přetvářeli. V delších i drobných esejích vypráví Václav Cílek zejména o Hluboké nad Vltavou a blízkém hradišti Baba v hlubocké oboře. Nachází dosud málo souvislosti s rakouským Halštatem či Traunkirchenem, připomíná unikátní nebeský disk nalezený v saské Nebře i plzeňský štít z doby bronzové, srovnává harmonii Budějovické pánve a Pošumaví s dalšími českými regiony. Vychází z přesvědčení, že k pochopení naší současné role a možností se nejprve potřebujeme integrovat do své vlastní kultury a minulosti a teprve tím se ukážou staré a přirozené vazby k dalším evropským i mimoevropským státům. Kniha vznikla jako doprovod k otevření místa pro setkávání, hovory a meditaci u Munického rybníka, které dostalo název Hlubocké kameny.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V síti paměti uvízl, slunce se ptal. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Sisssi
21.08.2022

Mám dojem, že jsem se vlastně téměř nic nedozvěděla. Sem tam nějaká zajímavá informace, ale ta je podána tak nenápadně ve vrstvě vaty, že ji člověk téměř (a někteří záměrně) přehlédne. Třeba poznámka o tom, že skutečných "menhirů" je u nás maximálně pár desítek, zbytek je novodobá módní náplava či nepochopení něčeho staršího, ale ne pravěkého.

witiko
02.10.2017 3 z 5

Několik zajímavých myšlenek, přibližných postřehů a tušených souvislostí v poněkud řídké jihočeské bramboračce, která příjemně zahřeje a uklimbá, ale příliš nerozpálí ani nezasytí. Jediné, co opravdu uvízne v paměti, je sám název knihy. Ten pro vystižení genia loci vlastně úplně stačí. Nevím, kniha na mě působí dojmem, že je napsána na objednávku, zakázku nebo aspoň požádání ze strany projektu Hlubocké kameny, ale ne z vnitřního přetlaku něco říct. Jak ale vědí lidé na Českobudějovicku, od Hluboké často vanou podezřelé větry a hlubocká kmotrovská klika tu má pod palcem spoustu i na první pohled krásných věcí. Takže se nemohu od tohoto dojmu oprostit. Tím spíš, že předmluvu ke knize napsal starosta Hluboké a senátor Tomáš Jirsa, jehož klausovské antiekologické postoje a názory jsou všeobecně známé. Spojení Tomáše Jirsy s Václavem Cílkem je neuvěřitelně kuriózní, opravdu by mě zajímalo, jestli spolu tito dva meditovali třeba o těžbě na Šumavě nebo splavnění Vltavy. Podle mě by si měl Václav Cílek dávat trochu pozor na to, komu nabíhá na lopatu.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V síti paměti uvízl, slunce se ptal v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x