V úloze mouřenína: Československá tragedie 1938 přehled
Emanuel Moravec
Knížka, kterou Moravec psal v průběhu první poloviny roku 1939 na popud německé rozvědky a s jejím souhlasem i jako svou příležitost k návratu do politiky a kterou dokončil v červnu 1939, vyšla za pouhé čtyři měsíce v pražském nakladatelství Orbis, Lidové noviny ji inzerovaly již 15. října 1939, a pak ještě v několika dalších vydáních (s mírnými úpravami v pronacistickém duchu). Je v ní krásně vidět, jak Moravec tvořil svou novou koncepci, jak hledal zdůvodnění svého rozhodnutí pro tzv. realistickou politiku, jak vymýšlel ideologii, jen aby se mohl věnovat jakékoliv karieře, kterou nechtěl opustit za nic na světě. Kniha měla totiž ve své době docela pěkný ohlas, byla řada lidí, kteří byli ochotní uvažovat podobným způsobem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V úloze mouřenína: Československá tragedie 1938. Přihlašte se a napište ho.
Určitě by si tuto knihu měli přečíst všichni ti, kteří vykřikují o Mnichovských zradách, o o nás bez nás, a podobné pololži.
Tato kniha je naprosto fantastickým rozborem politické a sociální situace, která předcházela rozpadu Československa před druhou světovou válkou. Jen pozor při čtení, které máte v ruce vydání. Mně se dostalo do ruky první vydání z roku 1939, které se dost liší od dalších vydání. V každém dalším vydání autor podle aktuální politické situace škrtal a přidával z pochopitelných důvodů.
Kniha V úloze mouřenína: Československá tragedie 1938 v seznamech
Mnichovská dohoda (1938) Mnichov Protektorát Čechy a Morava český nacismus
Moravec je takovou rozporuplnou postavou našich dějin. Ale nic není černobílé. Myslím, že milovníci dějin knihu ocení. Já dávám 5 hvězd.