V zajatí geografie přehled
Tim Marshall
Desať máp, ktoré vám povedia všetko, čo chcete vedieť o globálnej politike. Geografické pomery ovplyvnili vývoj celého ľudstva a dodnes ovplyvňujú správanie politikov. Ich rozhodnutia sú limitované pohoriami, riekami, púšťami aj oceánmi. Ak sa ste sa pýtali, prečo je Putin posadnutý Krymom, prečo boli Spojené štáty predurčené stať sa svetovou veľmocou, alebo čo stojí za čínskou expanziou, máte v rukách tú správnu knihu. V desiatich kapitolách (venovaných Rusku, Číne, Spojeným štátom, Európe, Afrike, Blízkemu východu, Indii a Pakistanu, Japonsku a Kórei, Latinskej Amerike a Arktíde) sa autor pozerá na minulosť, súčasnosť a budúcnosť s použitím máp, úvah a príležitostne aj osobných skúseností. Ponúka pohľad na najdôležitejšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú svetové dejiny.... celý text
Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2017 , PremediaOriginální název:
Prisoners of Geography, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V zajatí geografie. Přihlašte se a napište ho.
Hodně zajímavé čtení pro každého, koho zajímá geografie, geopolitika a celkově svět kolem nás. Pokud snad náhodou stále ještě věříte, že navzdory všem odlišnostem jednou lidi přijdou k rozumu a na celé Zemi zavládne klid a mír, tahle kniha vás z toho vcelku spolehlivě vyléčí.
Kniha V zajatí geografie v seznamech
Dílo je to určitě přínosné, ale spíše pro nějaký základní přehled. Ti, co se v mapách orientují a dávali pozor na hodinách zeměpisu a dějepisu, se zase tak velkého prozření nedočkají. Téma je lákavé a jistě přitáhne pozornost, kterou je však docela obtížné nadále udržet - zpracování knihy je dosti neatraktivní, vyjma map oblastí na začátku každé kapitoly, jsou další mapky malé, černobílé a nepřehledné - obzvláště, pokud se snažíte zorientovat v hranicích všemožných sporných území. A co se týče čtivosti, kniha také docela pokulhává. Měla jsem rozhodně větší očekávání a myslím, že se to dalo uchopit a zpracovat lépe, to téma si to zaslouží.