Válčil jsem v poušti přehled
Richard Zdráhala
Naši vojáci nebojovali za 2. světové války jen v Anglii a na východní frontě, ale i v Severní Africe jako součást cizinecké legie. Podle rukopisné pozůstalosti zpracoval František Fajtl.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válčil jsem v poušti. Přihlašte se a napište ho.
Vůbec nechápu tak nízké hodnocení. Kniha je sice napsaná rázným a jednodušším vojenským stylem, ale to mi právě vyhovuje. Autor hezky popisuje své působení v předválečné armádě a jeho odchod do zahraničního odboje a ke Svobodným Francouzům. Jen škoda, že se k knize nedozvíme, jak probíhal autorův život po válce po válce.
Napínavá autobiografie dělostřeleckého důstojníka, který se po útěku z nacisty obsazené vlasti dostal do francouzské Cizinecké legie. Účastnil se bojů v severní Africe včetně legendární bitvy o Bir Hakeim, osamělou oázu v poušti, kde Legie čelila mnohonásobné přesile Němců, pod velením obávaného maršála Rommela, Lišky pouště. Pro zájemce o historii Druhé světové války povinnost přečíst!
Vychází Krvavé stíny a další knižní novinky (36. týden)
04.09.2022
Kniha Válčil jsem v poušti v seznamech
Tuto knihu jsem kdysi z náhlého popudu koupil v bazaru. Zlákalo mě téma, jakkoli jméno autora mi nic neříkalo. Ale knihu jsem brzy odložil do své knihovny s tím, že si ji někdy příležitostně přečtu a prakticky na ni zapomněl. Na knihu pomalu sedal prach. Až letos na mě náhle vykoukla z regálu a řekla si o přečtení, takže mi nezbylo než po ní sáhnout.
Z předmluvy jsem se dozvěděl, že kniha vyšla až poté, co se jí ze Zdráhalovy pozůstalosti chopil František Fajtl, který knihu zpracoval a připravil k vydání.
Autor čtenáře provede svým poněkud pohnutým armádním životem z období od konce tzv. první republiky, přes obsazení ČSR, útěk do Anglie, boje v severní Africe, zajetí, věznění v Německu až po konec války. Autor píše poutavě, ale velmi civilně (Je zde patrný Fajtlův rukopis).
Kniha není žádným pečlivě vystavěným románovým dílem, ale přesto mě zaujala. Možná právě proto, že je psána střízlivým stylem, tak působí ve srovnání s podobně tematicky laděnými romány jistým zvláštním kouzlem. Je zde velmi mnoho cenných faktografických informací a rovněž je zajímavé číst peripetie spojené s odhodláním bojovat i přes nepříznivý válečný vývoj za svobodu vlasti. Je i jistým povzbuzením vidět, že nemálo mužů nasazovalo život v době, kdy vůbec nebylo jisté, že válka dopadne pro Německo a jeho spojence špatně.
Škoda, že kniha náhle končí bezprostředně po osvobození zajateckého tábora na zámku Colditz, v němž byl autor internován. Zajímalo by mě, jakým směrem se ubíral jeho život a jak R. Zdráhala nahlížel další události od r. 1945. To by ale bylo téma již pro další knihu.