Valdštejn a Eleonora přehled

Valdštejn a Eleonora
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212185/mid_valdstejn-a-eleonora-212185.jpg 3 19 19

Historikové mnoha generací již několik staletí hledají pádný důkaz o Valdštejnově zradě a krocích, jež ho měly dovést až na český trůn. Všeobecně se má za to, že Valdštejna odrovnaly dvorské intriky...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Valdštejn a Eleonora. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

niknikita
10.02.2022 3 z 5

Jsou to jenom útržky z posledních let života Albrechta Valdštejna, zahrnující trochu chaoticky jeho románek s císařovnou Eleonorou. Většina dialogů mi připadá na tehdejší dobu psaná příliš současným jazykem a není v nich nouze o vtip, a tak jsem jim v historickém kontextu nějak nevěřila.
Třeba je to autorův záměr, kdo ví.

Kdo ale může vědět, jak by se například věci vyvíjely, kdyby si páter Quiroga nepustil pusu na špacír? Třeba by Valdštejn uskutečnil své plány a z Jičína by vyrostlo slavné a krásné město. Protože, jak podotkla v komentáři DraculasLady: Valdštejn byl sympaťák.

DraculasLady
20.12.2020 3 z 5

Zpětně pořád přemýšlím, proč jsem vlastně tuhle knihu začala číst... aha , už vím. Důvod je jednoduchý - ráda polykám celé série knížek, ať už na sebe navazují nebo ne. U tohoto autora to ale možná byla chyba... Stejně jako mě třeba Milenec královny vdovy nebo Vraždění lazebnic dokázaly aspoň trochu zaujmout, ale i zklamat, s příběhem generalissima a císařovny je tomu tak rovněž. Některé kapitoly nebo pasáže měly šťávu, některé se jevily úplně zbytečnými. Mrzí mě, že autor zvolil tak krátký rozsah. Kdyby totiž určitá místa trochu víc rozvinul a celý děj časově lépe doplnil a pospojoval, rozhodně by se kniha četla příjemněji a celkový dojem by byl třeba i na 4 hvězdičky. I v tom zakončení mi tak trochu něco chybělo... Ale co, Valdštejn byl sympaťák, takže dáme tři hvězdy.


Leona333
08.04.2020 3 z 5

,,Cherchez la femme! Za vším hledej ženu".
Zda opravdu svědectví - prozrazení milenců páterem Diegem Quirogyem, který byl zpovědníkem a důvěrníkem císařovny, vedlo k zavraždění Valdštejna v Chebu 25. února 1634, není zcela tak jisté. Stejně tak není zcela jisté, zda po tomto zjištění, ztratila Eleonora vůli žít...
Jisté je, že autor dle mého názoru napsal o tom knihu, ne zrovna zdařilou. Četlo se mi to, tak nějak všelijak... Chvílemi i nudná, zdlouhavá místa. Myslím, že autor v jiných knihách dokázal, že umí psát mnohem lépe.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Valdštejn a Eleonora v seznamech

v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit4x