Krvavý seznam přehled
Patricia Nead Elrod
Vampire Files série
1. díl >
První kniha série Vampire Files. Představte si, že se v noci probudíte na pláži. Nic si nepamatujete, nevíte kdo jste a proč tam jste. A k tomu všemu zjistíte, že v hrudi máte díru po kulce. Správně máte být po smrti, přitom žijete, ale srdce vám netluče… To vše právě zažívá Jack Fleming. S tím, že je upír, se nakonec vyrovná, ale se svou vraždou ne. Nečekaně nabyté schopnosti upíra využívá bez slitování při pátrání po svých vrazích. A pomsta upíra bolí na těle, ale i na duši… Příběh je to drsný, jako byla drsná Amerika 30. let minulého století, s gangstery, kteří nejdříve stříleli a až pak vyjednávali. Byla to doba, ve které lidský život neměl příliš vysokou cenu…... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2006 , Fantom PrintOriginální název:
Bloodlist, 1990
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavý seznam. Přihlašte se a napište ho.
Znelo to ako sľubná a zábavná braková kombinácia: drsná detektívna škola, Chicago 30. rokov, mafiáni, prohibícia, vraždy, hlavný hrdina upír vyšetrujúci vlastnú násilnú smrť... No nesiahnite po tom! Obzvlášť, ak je to navyše celé zabalené v takto hnusnej obálke (autor: Jan Patrik Krásny. Och, tá irónia!).
A skutočne - brak som očakával, brak som dostal. Ibaže tá zábava sa akosi nedostavila. Je to veľmi slabo napísané, hlavný hrdina je hrozne nezaujímavý, ba až otravný a predovšetkým absolútne neschopný (aj Dracula v podaní Leslieho Nielsena v Drakulovinách oproti nemu pôsobí sofistikovane). Vyšetrovanie sa nevzrušujúco potáca cez 200 strán, okorenené klišé v podobe straty pamäte, aby sa do príbehu vniesli aspoň stopové prvky napätia. Finálnym dreveným kolíkom do srdca zábavnosti je potom nadbytočná romantická linka (ak by som nebol vedel, že P. N. Elrod je žena, tu by sa to bolo naplno odhalilo).
V konečnom dôsledku je to tak len hrozná nuda. Ak chcete čítať dobrú detektívku drsnej školy siahnite po čomkoľvek od Hammetta, Chandlera či ich mnohých nasledovníkov. A v prípade, že túžite po dobrom upírom románe stávkou na istotu je dielo Stephenie Meyerovej (nevhodný žart, prepáčte mi ho).
Tak tohle je rozhodně největší literární překvapení, které mně letos potkalo. Bomba, konečně mysteriozní detektivka ve které je cítit všude kolem špína (jdi se bodnout Harry Dresdene). Hlavní hrdina kterého ani smrt nezastaví, a že se mrcha snaží hodně vydatně. Možná na atraktivitě přidává částečná nechronologičnost děje a čtenář, stejně jako hrdina, prostě chce vědět jak to všechno začalo. Po dočtení jsem se okamžitě pustil do dalších dílů a musím uznat, že tento je asi nejslabší, ale prostě těch 5* mu dát musím.
Kniha Krvavý seznam v seznamech
Solidní oddechovka, po které sáhnu, když nemám co číst. Projela jsem trilogii už nesčetněkrát, ale kupodivu hodnotím až dnes. Parádní zpracování tématu, líbí se mi, že hrdina mizí jako pára nad hrncem a to doslova, fajn. Ujde i vzájemná interakce mezi hrdiny. Jen mi pořád vadí doba ve které je příběh zasazen - pro mě úděsně nezajímavá, v literatuře se jí vyhýbám. Nějaké výhrady mám k místy nelogickému příběhu, ale budiž, nic není dokonalé a v tomto mixu žánrů obzvlášť.