Vampýrská akademie přehled
Richelle Mead
Vampýrská akademie / Upírska akadémia série
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , DominoOriginální název:
Vampire Academy, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vampýrská akademie. Přihlašte se a napište ho.
Verím, že keby sériu začnem čítať tak 15 rokov dozadu, moje pocity by boli asi úplne inde. Avšak realita je takáto.
Úvodný diel nás zoznamuje so svetom, jeho fungovaním, hierarchiou, a samozrejme hlavnými postavami.
Rose je dhamýrka, študentka Vampýrskej akadémie, z ktorej pohľadu sa dej odohráva. Jej úlohou je trénovať na svoju budúcu úlohu osobného strážcu svojej najlepšej priateľky Morojky (typ upíra), poslednej z rodu Dragomirovcov - Lissy.
Rose je celkom živel - nespútaná, nebojácna, odvážna, sem-tam ľahkovážna a výbušná. Svojej priateľke je však oddaná celou svojou dušou a robí naozaj všetko, aby jej pomohla a chránila ju. Okrem toho spolu zdieľajú puto, ktoré Rose umožňuje nie len vnímať Lissine emócie, no niekdy sa jej doslova nabúrať do hlavy a vidieť svet jej očami.
Lissa je veľmi komplikovaná osoba. Po smrti svojich rodičov a brata zostala na svete sama. Je pomerne krehká, má svoje tajomstvá a svoje problémy. Jej magické schopnosti sa vymykajú štandardom, preto ich skrýva.
Tento diel bol z drvivej časti práve o vzťahu, oddanosti a priateľstve medzi týmito dvoma dievčatami. Bližšia mi je jednoznačne Rose.
Hoci sa tu objavuje viacero zaujímavých mužských postáv, nijako výrazne ma romantická linka zatiaľ nechytila.
Veľké očakávania mám samozrejme najmä od Rose, nakoľko v jej prípade to vyzerá dosť komplikovane. Všeobecne age gap nemám rada, no v tomto YA príbehu mi to je nanajvýš po chuti. Okrem toho ide len o 7-ročný rozdiel, ktorý však pri 17-ročnej študentke vyznie škandalóznejšie, keďže jej do oka padol 24-ročný kolega/nadriadený/tréner.
Tento diel hodnotím ako slušný začiatok série. Mnohé sa dozvedáme, mnohé ostáva záhadou. Nakoľko má čaká ešte 5 častí, pravdepodobne to ešte bude jazda. Zároveň verím, že ma dej v pokračovaniach pohltí o kúsok viac.
Hodnotenie: 3,75*
Sérii čtu po letech znovu, protože jsem byla zvědavá, jak ji budu vnímat teď. Čte se to pořád dobře a rychle. Líbí se mi nápad, nijak mi nevadí, že nejde o složitý příběh. Jen teda musím říct, že mi Rose vadí víc než předtím. Mám ráda silné postavy, ale ona často působí spíš namachrovaně, což je občas dost cringe, ale chápu, že je jí sedmnáct, tak to asi odpovídá. Za mě stále zábavné.
„Ak by som si dovolil ťa milovať, potom by som sa pred ňu nehodil. Hodil by som sa pred teba.“
Kniha Vampýrská akademie v seznamech
v Přečtených | 4 040x |
upíři přátelství láska magie zfilmováno pro dívky převtělování pro dospívající mládež (young adult)
2009 | Vampýrská akademie |
2011 | Poslední oběť |
2011 | Pokrevní pouta |
2011 | Trápení |
2010 | Stínem políbená |
Když jsem se tak do knihy začetla, došlo mi, že jsem vlastně viděla i film. Ten mě teda moc nebavil a u knihy to asi nebylo jiné. Za mě to je dost průměrné čtení. Věřím, že kdybych to ale četla, jak jsem byla mladší, měla bych jiný názor.
V tomto prvním díle se hodně seznamujeme se světem, jeho fungováním, hierarchií a hlavně se seznamujeme s hlavními postavami.
Ty jsou hodně odlišné povahy a já si zatím nenašla vztah ani k jedné. Možná se zatím více přikláním k Rose, ta je více ráznější a přímá a to se mi na ni zatím líbí. Ale mám před sebou ještě dost dílů si najít svého úplného favorita. Stejně tak jako věřím, že najdu větší zalíbení v příběhu.
I když jsem si z knihy nesedla úplně na zadek, i tak mi přijde jako ideální podzimní čtení. Ta ponurá atmosféra školy, upíří jsou za mě prostě ideální čtení na dny kdy venku prší a je hnusně (proto jsem možná tento první díl přečetla za jeden den, kdy zrovna u nás hrozili povodně).
Vy co jste knihu četli, jak se Vám líbila? Zlepší se to dalšími díly a dokážu se více do příběhu ponořit?