Poslední oběť přehled

Poslední oběť
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213872/mid_posledni-obet-213872.jpg 5 1785 1785

Rose Hathawayová sedí v cele smrti a čeká na popravu za vraždu, kterou nespáchala. Před krutým osudem ji zachrání kamarádi a ona se ocitá na útěku. Společně se svou láskou Dimitrijem a dalšími přáteli se snaží nalézt jediného člověka, který ji může spasit.

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Domino

Last Sacrifice, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední oběť. Přihlašte se a napište ho.

Matri
26.09.2024 5 z 5

Hoci nie som veľkou fanúšičkou upírov, bola som milo prekvapená, ako ma séria bavila. Musím priznať, že som nečakala takéto dobrodružstvo plné tajomstiev, intríg, vrážd, únosov, premien, pátrania, žiarlivosti, ale aj krásneho priateľstva a lásky.

Všetko zapadlo na svoje miesto. Žiadna zdanlivo náhodná postava, ktorá sa vyskytla v deji vlastne vôbec nebola náhodná a mala svoje konkrétne miesto a poslanie.

Ide o young adult fantasy, takže som samozrejme čakala slniečkový koniec. Obálka knihy mnohé predznačila, no už celý vývoj série k tomuto finále jednoznačne smeroval, takže záver som určite čakala. No i tak zostali osudy mnohých postáv neisté, s horkou príchuťou a plné otázok. Za všetkých ma zaujímajú najmä Sydney, Eddie, Jill a na prvom mieste bez debaty Adrian.

Môj predpoklad ohľadom Adriana sa naplnil na plnej čiare. Kvôli nemu som nahnevaná, ba až zúrivá a hlavne mám spolu s ním srdce roztrieštené na márne kúsky. Vidím však svetlo nádeje v podobe nadväzujúcej série. Avšak s jej čítaním si počkám, kým bude doma komplet.

Čo teda povedať? Ak váhate, neváhajte. Táto séria jednoznačne patrí do kategórie "must read" ;-)

Noshelfcontrol
18.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Upřímně vůbec nevím co napsat. Tahle série mě provází už velice dlouho a to nejen proto, že jsem velice pomalý čtenář, ale i proto, že mě snadno zlákají jiné knihy. Nejsem ten typ, co by přečetl celou sérii naráz (a ke všemu jedním dechem). Trvalo mi to hodně let, až se za to stydím. Ale měla jsem v životě i velké pauzy, co se čtení týče...
Kruci protahovat to ještě jeden rok, tak mám celou dekádu :D Ano opravdu, první díl jsem četla v roce 2015 ... A tudíž jsem během čtení Vampýrské akademie doslova dospěla. A když vždycky čtu, že celý příběh VA se vlastně odehrává během 1-2 let, přijde mi to neuvěřitelné. A možná právě proto jsem moc ráda, že jsem sérii konečně dokončila. Nechápejte mě špatně, tuhle sérii a svět, který autorka stvořila, naprosto miluju. Ale už jsem prostě moc chtěla a přála si to uzavřít. Už "se to táhlo" moc dlouho.

Posledním dílem nás opět provázela naše milovaná dhampýrka Rose a druhou linku obstarala prostřednictvím "stalkingu" své kamarádky Lissy :D Musím říct, že Lissina linka mě hodně bavila, celé to vyšetřování bylo zajímavé a napínavé. Také jsem zkoušela hádat, kdo by to mohl udělat, ale tahle osoba by mě asi nenapadla. To, že se z Lissy stane královna jsem si já trubka omylem vyspoilerovala už před otevřením knihy, protože jsem si nechtěně přečetla anotaci Pokrevních pout. Boha jeho ... Ale to neznamená, že pro mě vývoj této události nebyl překvapivý. Jen bych možná čekala trochu více zkoušek :D

Co se Rosiny linky týče ... eh. Kdyby se tam furt a furt a furt dokola neřešila ta milostná stránka, ubíhalo by mi to mnohem rychleji. Opět mě nechápejte špatně, Rose a Dimitrijovi fandím téměř od začátku (zprvu jsem byla team Mason) a přála jsem si aby se jim nakonec podařilo skončit spolu. Ale v tomhle jediném ohledu jsem Rose prostě chtěla občas nafackovat. Je úplně jedno, že je vám 18 nebo 30, prostě když někoho takhle milujete, nemůžete čekat, že to z vás za pár dní vyprchá. Na to jak Rose celou sérii vystupuje jako moudrá dívka, tady ji autorka vykreslila nehorázně naivně. Ani na 18 let mi nepřipadala, spíš tak na 15. Trošku to přeháním, pardon. Ale pasáž, kde Rose mluví o svých citech k Dimitrijovi se Soňou byla prostě eh.
"Já fakt nemůžu na někoho za dva týdny zapomenout a hned milovat jiného? To nejde?" Haha, přeháním. Tohle tam samozřejmě nebylo, ale celé mi to takhle znělo :DD
A samozřejmě se mi od začátku vůbec nelíbilo, co Rose provádí s Adrianem. Chudáček jeden. Tohle si opravdu nezasloužil. Nemám tenhle typ "využívání" ráda. Je to kruté. Já vím, že se snažíte na někoho zapomenout, ale od toho vám nepomůže jen "skočit" na někoho jiného. Musíte taky zkusit být chvíli sami.
Ale až na tohle se mi Rosina linka samozřejmě líbila. Byla samé překvapení. Kupodivu mě hodně bavila část s Udržovateli (jedna z nejvtipnějších částí knihy :D), kéž by tam dostali víc prostoru. Celá ta komunita mě hrozně fascinovala.
Hledání tajemného sourozence bylo super, vůbec jsem netušila, kdo by to mohl být. Měla jsem jednu teorii šílenější než druhou. Dokonce jsem si chvíli myslela, že to prostě musí být Sydney ... kdyby nebyla člověk, tak by to zas tak nereálné nebylo xd
Ale co opravdu oceňuji byl návrat Soni Karpové. Hrozně mě to dojalo, byla jsem ráda, že ji naši hrdinové mohli (i když neplánovaně) zachránit a ona se tak mohla znovu shledat s Michailem. Tohle bylo romantické, sakra! :D

Takže ano, konec byl takový víceméně happyend, ale převážně jen pro naše dvě ústřední dvojice. Co se týče těch "vedlejších ztrát" jako je Adrian, Eddie, Sydney a Jill. Jsem strašně ráda, že právě o nich má být volné pokračování. Všechno jsou to skvělé postavy, které prostě milujete a velice si cením toho, že jim autorka dala vlastní prostor.

Na závěr chci jen říct, že mi i přesto všechno budou Lissa a Rose moc chybět. A kdo ví? Možná se jednou k VA vrátím a tentokrát mi to nebude trvat 10 let xd
Co ale vím jistě je, že se co nevidět vrhnu na Pokrevní pouta, která teď znovu vycházejí a s moc krásnými obálkami.

P.S. Mrzí mě jen, že se VA nedočkala důstojného filmového/seriálové zpracování. Film všichni strašně kritizovali, ale já osobně ho mám moc ráda. Herecké obsazení naprosto skvělé. Nechápala jsem, proč nepokračovali dál (teď samozřejmě asi chápu proč).
Ale možná že ti, kteří kritizovali film a pak viděli seriál, tak si film také zamilovali :DD Ne opravdu, chtěla jsem to zkusit, ale když seriál zrušili, jen to potvrdilo mé obavy. Proč by Lisa nemohla být snědá a mít tmavé vlasy, že? Vždyť to je teď přeci moderní, vůbec se nedržet vzhledové předlohy...
Jsem naštvaná, protože tahle série by byla skvělý materiál na seriál, ale bohužel...
Až se o to bude (snad) někdo pokoušet příště, doporučuji aby si přečetl knihy ...

kniha_je_laska
30.06.2024 5 z 5

4,8
Poslední díl VA, kde sledujeme dvě dějové linie. Jednu u Královského dvora kde se všichni snaží očistit Rose a zjistit, kdo na ni hodil vraždu a druhou, ve které jsme s Rose a jejími komplici, kteří se snaží o nemožné, a to najít jednu osobu, díky které by Lissa mohla zaujmout své místo ve společnosti, díky čemuž by se hodně věcí mohlo změnit. Mně samotnou bavili obě linky. Doteď si pamatuju, jaký šok jsem při prvním čtení zažila, když jsem zjistila, kdo je pachatel. Danou osobu bych vůbec nehádala a věřím, že hodně lidí vývoj překvapí.

V tomhle díle se toho děje hodně, a je tu spoustu překvapení, díky kterým má kniha spád a nutí číst dál. Ze všech dílů jsem si až tady oblíbila trochu víc Lissu, možná díky tomu, že v hodně situacích si konečně musela poradit sama a ukázala (možná i ona sama zjistila), co v ní je.

Při čtení a hodnocení celé téhle série jsem měla trochu na paměti pro jakou věkovou skupinu je určena a přestože teď vidím nějaké ty mouchy, tak si pamatuji jak moc se mi líbila, když jsem jí četla před pár lety poprvé . A jsem ráda, že o některých postavách je možnost si přečíst dál v navazující sérii Pokrevní pouta.

Kniha Poslední oběť v seznamech

v Přečtených3 029x