Vánoce našich babiček přehled
Alena Scheinostová , Alena Anežka Gajdušková
Jak postupně odcházejí naše babičky a dědečkové, spolu s nimi nenápadně a nenávratně mizí staletí udržované obyčeje, tradice i nenapodobitelné sváteční pokrmy. V této knize vám představíme sváteční dny konce roku, ve kterých se jedinečným způsobem mísí lidová křesťanská tradice s tou mnohem starší předkřesťanskou, prosycenou znalostí přírodních zákonitostí i touhou naklonit si osud třeba za pomoci magie. Vše je doplněno recepty na tradiční slavnostní pokrmy. K Mikuláši například neodmyslitelně patří kořeněné perníčky, k vánočním svátkům cukroví, vánočka či kapr na černo.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoce našich babiček. Přihlašte se a napište ho.
Oceňuju recepty a že je všechno v jedné hezké milé kostce. Ilustrací mi však připadá málo (skoro žádné) a fotka na obálce je vysloveně zavádějící, protože uvnitř knihy se pohybujeme spíš na venkově. Není špatná, ale taky není vynikající - za mě průměr.
Knižní novinky (44. týden)
31.10.2021
Kniha Vánoce našich babiček v seznamech
Z Velikonoc jsem nadšená, protože odhalují řadu, pro mě neznámých, zvyků. Vánoce jsou asi přeci jen 'lidovější', protože většinu z uvedeného jsem znala. Přesto cením, že se jedná o ucelený přehled běžných tradic, navíc doplněný o řadu dobových receptů.