Vánoční čas přehled
* antologie
Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím, v němž se zamýšlíme nad pravou podstatou lidského štěstí, kdy si stejně jako hrdinové příběhů přejeme, aby bolesti uplynulého roku byly zaváty bílými závějemi a my jsme s nadějemi mohli očekávat dny příští. Knížka Vánoční čas je plná dojemných příběhů autorů první poloviny minulého století.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční čas. Přihlašte se a napište ho.
Některé příběhy byly lepší než jiné, ale přesto pěkné. Bylo to příjemné pozastavení v adventním čase...
Kniha Vánoční čas v seznamech
Část díla
2009 | Thriller |
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
V knížce najdeme čtrnáct povídek od autorů, kteří patří mezi klasiky české literatury (např. K. V. Rais, V. B. Třebízský, R. Svobodová), autorů méně známých (V. Pittnerová, V. Lužická) a dokonce autorů anonymních (H. M.).
Všechny povídky jsou poutavě napsané a přivádí nás do prostředí českého venkova 19. století, kde většinou bývaly zimy kruté, Vánoce skromné, ale obvykle nechyběla víra, láska, odpuštění a vděčnost.
Nejvíce mne zaujaly povídky "U Rochlenů", "Štědrej den" a "Na krásné samotě", které barvitě líčí vánoční čas ve vesnických rodinách. Povídky "Dar štědrovečerní", "Našel si tatínka", a "O Štědrém večeru" ukazují, že tím nejkrásnějším dárkem může být nečekaný příchod milovaného člověka.
Poznámka: anotace nakladatelství na obálce knihy je chybná - nejsou to autoři první poloviny "minulého" století, jak se uvádí, ale předminulého století (kniha byla vydána v r. 2016 a autoři jsou z 19. století).
Také výběr fotografie na obálce příliš knize nepřidá. Nenechte se však tímto zmýlit - knížka určitě stojí za přečtení. (Podobnou knihou, kterou také doporučuji, je soubor povídek "Vánoční cesty domů").