Vánoční koleda přehled

Vánoční koleda
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527978/bmid_vanocni-koleda-657380f1a082f.png 5 2092 2092

Vánoční koleda Charlese Dickense je jedním z nejznámějších vánočních příběhů. Poprvé vyšla 19. prosince 1843 a do Štědrého dne byla vyprodána. Do konce roku 1844 následovalo dalších dvanáct vydání. Příběh byl téměř okamžitě adaptován jako divadelní hra a později se dočkal i celé řady filmových zpracování. Čtenáře zavede do staré Anglie a vypráví o proměně zahořklého lakomce v laskavějšího člověka. Ebenezera Kolenovrta totiž navštíví duch jeho bývalého obchodního partnera a následně také duchové minulých, letošních a příštích Vánoc.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)

A Christmas Carol, 1843

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční koleda. Přihlašte se a napište ho.

Timkim
včera 5 z 5

Nemám rád Vánoce, dalo by se říct, že je nesnáším. Děti o mě povídají, že jsem Grinch, takže jsem se v této knize úplně viděl. Po doposlouchání se skvělým přednesem pana Somra, jsem musel uznat, že bych se mohl malinko obměkčit a začít vnímat druhé lidi. Ty které za to stojí a ty kteří Vám popřejí krásné svátky bez ironického tónu. Každý má čas se změnit, stejně jako Skruž. Tak to zkusíme...přeji Vám všem čtenářům krásné Vánoce a šťastný nový rok.

uxor
13.12.2024 5 z 5

Vánoční koledu jsem tentokrát poslouchala v podání pana Somra.
Krása, která se dotkne všech našich citlivých srdcí.

Problém je v tom, že lidé, rozhodující o našich životech a chodu světa žádné srdce ani svědomí nemají.
NIC je nikdy nezměnilo a nezmění.

Ducha pana Marleye by si pravděpodobně prohlédli s přezíravým úsměvem a s přesvědčením o své jedinečnosti by jej nevzali vůbec na vědomí.

Duch minulosti by nemohl ukázat nic cituplného, protože city se v těch nejvyšších kruzích považují za slabost.

Duch současnosti, nu, to by se těmto lidem moc líbilo, mají přece moc a všeho moc a mohou všechno.

Duch budoucnosti by pak měl smůlu, protože " Po nás potopa".
Spokojeně by spočívali v mramorových hrobkách a potomci by je velebili za rozmnožení už tak obrovského majetku.

Mám knihy pana Dickense moc ráda, ale asi jsem moc cynická.....
A moc bych si přála nebýt, ale takhle mě zformoval život a současná neutěšená situace.

Přesto nám všem ( ještě věřícím v dobro) přeji klidné a krásné Vánoce.

Petra21
09.12.2024 5 z 5

Konečně se mi do cesty připletl tento můj dlouholetý vánoční rest. Jakkoliv by se zdál poznamenaný dobou svého vzniku, jakkoliv slovo "koleda" evokuje dětský příběh, tuhle až hororovou pohádku vskutku do rukou všem! Jistá naivita poučení působí tak milým dojmem, že vyvolává víru v dobro a hledání toho lepšího v nás všech. Tahle krásná klasika, věřím, bude nesmrtelná stejně jako množství podobných Skružů, kteří by si ji měli minimálně přečíst.

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018

10 právě čtených knih podle uživatelů (prosinec)

16.12.2018

Kniha Vánoční koleda v seznamech