Vánoční oratorium přehled
Göran Tunström
Ústředním tématem je lidská samota a touha se z této samoty vymanit.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční oratorium. Přihlašte se a napište ho.
Docela fajn knížka. Hůř se mi do ní dostávalo, ale byla jsem byla zvědavá, jak se budou příběhy hrdinů odvíjet. Přes pomalejší rozjezd se ale nakonec četla dobře, byť některé "snové" pasáže mi nesedly a měla jsem problém oddělit fantazie a realitu. Není mi dosud ale jasné, proč se knížka jmenuje Vánoční oratorium - chápu, že se jednalo o oblíbenou skladbu maminky, ale nepřišlo mi, že by se tento motiv knihou nějak výrazně táhnul, nebo dokonce rozvíjel.
Kniha o lidské samotě a potřebě lásky, které je tak málo. Kniha plná fantazií a představ, které až nebezpečně mohou prolnout do reality. A rázem je z člověka blázen. Autor, který své knihy z velké většiny zasadil do švédského městečka Sunne, nabízí východisko ze vší té bídy. Jeho postavy jsou složité, až podivínské a osud ne všech je šťastný. Přesto i smrt u některých (např. Árona) je jakousi cestou za něčím lepším. V knize jsem cítil i to, jak rozhodnutí jedince může ovlivnit osudy mnohých okolo, jak jsou lidské osudy propojené a vše souvisí se vším.
Kniha se nečte lehce, přesto je zajímavá.
Ocenění knihy (1)
1984 -
Literární cena Severské rady
Kniha Vánoční oratorium v seznamech
Zvláštní kniha... ráda jsem se s ní potkala. První zhruba dvě třetiny skvělé, nutilo mě to číst dál a dál, ale jak se to chýlilo ke konci, těch myšlenek a úvah už tam na mě bylo moc...