Vánoční zpověď přehled
Martin Goffa
Možná měl trochu smůlu. Unaven věčnými partnerskými konflikty a zahnán do kouta šel a nechal se napálit od lichvářů a podvodníků jako tisíce jiných lidí. Peníze nikdy nedostal, a přesto musel splácet. Co by udělal každý z nás? Zavolal na policii anebo navštívil advokáta? On byl jiný, zatlačili ho daleko za hranici zoufalství, klidně se mohl zhroutit. Zareagoval jako voják, který už nemá co ztratit. Chtěl získat zpět, o co přišel, a možná si tak trochu i napravit reputaci. Vydal se prozkoumat, kdo za špinavým byznysem stojí, kdo vládne imaginárním penězům a kdo pro své štěstí neváhá zničit životy ostatních. A nejen to. Tváří v tvář této pololegální mašinerii toužil také obhájit sebe sama. Goffovsky, tedy všemi možnými prostředky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoční zpověď. Přihlašte se a napište ho.
Příběh je veden formou rozhovoru psychologa a pachatele. Psychologie je zde velmi silným prvkem. Český autor rozebírá, jak může vzdělaný a slušný člověk s finančními problémy (díky hazardu) klesnout až na dno a jak je potom snadnou obětí úvěrových společností, které vykořisťují lidi. Poslech byl pro mě poutavý, občas depresivní, ale přesto kladně hodnotím.
Vlastně to nebylo vůbec špatné, i když zrovna knihy, kde většina děje se odehrává formou dialogu v jedné místnosti nepatří mezi mé oblíbené.
Zajímavé pro mě bylo nahlédnutí do světa hazardu a lichvářských společností. Pokud se tohleto skutečně děje, tak mám zbořenou další iluzi o lidech a společnosti. Kniha, kde sice nebudete úplně schvalovat, co Adam udělal, ale vlastně se mu nebudete ani moc divit
Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)
02.10.2022
„Bůh má raději ateisty. Protože ho neotravují svými problémy.“
Kniha Vánoční zpověď v seznamech
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
Je to mé první čtenářské setkání s tímto autorem a po dlouhé době i psychothriller z českého prostředí. Mně se příběh líbil i přesto, že je velmi smutný a prostředí lichvářů, sázek a následných půjček hodně vzdálené. Nedělám si iluze, že to špinavé pozadí celého příběhu je jen autorova fantazie...
Adam není kladný hrdina, do finančních problémů se dostal sám, když se ale postupně odhaluje celé zákulisí jeho závěrečného jednání, není možné mu nefandit.
Výborně psychologicky zpracovaná zpověď člověka, který je zahnaný do úzkých a dělá zoufalé věci.