Smrt programátora přehled
Hana Prošková
Vašátko a Horác série
Tři detektivní novely (Křivý prostor, Přízrak, Smrt programátora), v nichž významnou roli hraje moment nadsmyslna. Čtenář se zde opět setká s vyšetřovateli známými z předchozích autorčiných detektivek a zejména pak s nadporučíkem Vašákem a s osobitým typem amatérského detektiva - malířem Horácem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt programátora. Přihlašte se a napište ho.
Kniha o obyčejných zločinech. V Zrcadle nenávisti chodíte Prahou a přemýšlíte co se stalo v tom malém starém bytě s pokřiveným prostorem. V Přízraku vás vyprávění starého příběhu zavede někam mimo lidské chápání a vy sedíte u kamen ve starém zámku, pár let po válce a dumáte nad mladým životem a síle myšlenky a minulostí. Smrt programátora je syntéza obyčejného dne, nesmyslných veršů, Horácovy povahy a Vašátkova smyslu pro logiku v případu, který se dlouhou zdál jako nevysvětlitelný. Sedíte u kamen, kouříte a žijete.
Horác s Vašátkem potkávají horor. Ve třetí povídkové knize Hana Prošková směřuje k žánrovému crossoveru detektivky a gotické literatury, samozřejmě v ryze domácí podobě. Nadpřirozená bubáčina se tudíž nekoná, hrůza pochází výhradně z reálných příčin. Leč gradace běsu je prvotřídní, a Vašátkova služební racionalita s Horácovými intuitivními postřehy jsou zase jednou ve skvostné rovnováze. Povídka Přízrak je pak vynikajícím holdem Edgaru Allanu Poeovi.
Kniha Smrt programátora v seznamech
zfilmováno programování české detektivky a krimi pátrající amatér programátoři
1975 | Bibi (převyprávění) |
1969 | Černé jako smola |
1978 | Zlá panenka |
1966 | Měsíc s dýmkou |
1982 | Jahody se šlehačkou |
Horác s Vašátkem jsou má oblíbená detektivní dvojice. Nebo spíš umělecko-detektivní vzhledem k Horácově profesi. Baví mě, že jsou jiní, víc ve stylu klasických detektivek, kde se spíš přemýšlí, než běhá a střílí. Přestože většina příběhů je už pár desítek let stará, čtou se docela dobře a dobové archaismy nijak neškodí.
Křivý prostor patří asi mezi mé nejoblíbenější. Drama sesterské lásky a nenávisti znám i z televizního zpracování a jako rozhlasovou hru. Přízrak mě zase baví svým návratem do poválečné doby a duchařskou atmosférou. I tuhle povídku mám ráda v televizním zpracování.