Ve snu ve snu snil jsem sen přehled
Lawrence Ferlinghetti (p)
Obsáhlý výbor z básnické tvorby předního amerického básníka, žijící legendy a ikony San Franciska Lawrence Ferlinghettiho (nar. 1917). Sbírka shrnuje Ferlinghettiho tvorbu z let 1955 - 2011 ve všech jejích podobách: od lyrických, snových a imaginativních básní, přes jazzové improvizace, halucinogeny inspirované texty, sugestivní pamflety a letáky až po ironické, satirické a nezastřeně politické básně a poetická pásma. Výbor představuje tohoto básníka ulice, "sólového tragika", jako zasvěceného průvodce poválečnou kulturní historií USA. Kniha obsahuje básně známé z překladů Jana Zábrany a v překladu Luboše Snížka i básně v češtině vycházející zcela poprvé. Kniha vychází s finanční podporou Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve snu ve snu snil jsem sen. Přihlašte se a napište ho.
Moderní poezie je próza.
Citace:
"Ve snu, ve snu snil jsem sen
o realitě existence
uvnitř hlavního počítače
kterýmž je vesmír
v němž Šíp Času
letí oběma směry
zakřiveným prostorem...
"Báseň musí zpívat a vzlétat s tebou, jinak je mrtvým holubem s prozaickou duší."
Buď okem mezi slepými.
Přiměj svou mysl kroužit kolem srdce vlastní cestou.
Je-li třeba báseň vysvětlit, jedná se o chybu v komunikaci.
Nebuď otevřený tak, abys ztratil mozek.
Hledej trvalé v pomíjivém a prchavém.
Vymačkej nové víno z hroznů hněvu.
Nenič svět, nemáš-li něco lepšího, čím bys ho nahradil. "
Hm, zajímavé.
Zdálo se mi, že jsi trochu Čech
a necháš nás poslouchat svůj ryzí zpěv
než vypluje napovrch, jak umě blafuješ (k radosti těch)
v nichž pravda a lyrika vzbuzuje hněv
Zas ztratil se zpěvný pták – děs, panika, spěch
nadšeně proletěl prý lípou jen
to když jsem ve svém snu snil krásný sen
zdálo se mi, že je trochu Čech…
Kniha Ve snu ve snu snil jsem sen v seznamech
1962 | Lunapark v hlavě |
1987 | Horoskop orloje |
1984 | Čtu báseň, která nekončí |
1967 | Obeznámeni s nocí |
1995 | Nahý anjel – antológia beatnickej poézie |
Výborny výbor básní budhistickeho anarchysty Lawrence Ferlinghetyho létos by se autor dožil 105 let. Jeho básně jsou pořád aktuální zvlášt ty co psal proti vykořisťování přírody 3 světa a proti valkam a jiného útlaku co nám přináší současný kapitalismus.
Velmi aktuální basen
Počet obyvatel exploduje a slunce nosi tmavě bryle a oblaka mají kalhoty.
Třetí světová válka bude proti 3 světu protože hordy bezdomovců zaplaví svět a slunce slunce někam odnáší mrak'
A každé etnikum se hlasitě domáhá své etnicity.
A slunce kalní a temni a stařec na měsíci co býval negatigem slunce skrývá svou tvář do mraku a ten již někam odnáší.
A nová studená válka je válkou s velkým Bohem kompjuterem a její Matrou je dzej rám rám cd room dzej rám na internetech nebo ounternetech v obrovském Mystickem prázdnu virtuálním vakuu v obrovské bedně sveta
Jeji obrazovka je hnana povely exkurzy tu útočit tu ustoupit kde armády virtuální mají se bit.