Ve znamení Kon-Tiki přehled
Thor Heyerdahl
Norský badatel Thor Heyerdahl byl zoolog, který krátce pobýval na ostrově Fatuhiva, kde ho zaujalo studium kultury polynéských praobyvatelů. Shodné etnografické prvky u ostrovanů a obyvatelů tichomořského pobřeží Jižní Ameriky ho přivedly k názoru, že praobyvatelé Tichomoří připluli do Polynésie z Jižní Ameriky. Na základě této myšlenky vypracoval migrační teorii o původu praobyvatelů Polynésie. Ve vědeckém světě však s touto teorií neuspěl. Prakticky se ji snažil dokázat tím, že v roce 1947 podnikl zdařilou plavbu z Jižní Ameriky do Polynésie. A právě o tom vypraví tato kniha. O životu pěti lidí na palubě balzového voru, jejich poznatcích a splynutí s přírodou, mořem a mořskými živočichy. A nakonec i o setkání s Polynésany.... celý text
Literatura světová Literatura faktu Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1964 , Mladá frontaOriginální název:
Kon-Tiki Ekspedisjonen, 1950
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve znamení Kon-Tiki. Přihlašte se a napište ho.
Klobouk dolu za tolik odvahy.... já jsem připo...aná když potkám kapra ... představa všech těch žraloků,.... bouře, veškerých úskalí..... hoši mají můj obrovský obdiv!!!! A je to tak! Člověk má věřit ve svá přesvědčení a snažit se je potvrdit.. nebo klidně i vyvrátit... ale věřit! Nic není nemožné a pokud člověk věří a nemá jinou možnost,tak je zkrátka možné i nemožné !! =) Knihu určitě doporučuji všem dobrodruhům
Super, super, super! Ku knihe ma v podstate naviedol film z roku 2012, ktorého ukážku som náhodou objavil na YT. Film, super, kniha ešte vyšší level! Som sa bavil na tom, ako ľudstvo pristupuje k novinkám veľmi konzervatívne - v tomto prípade to bol napríklad gumový záchranný čln. :-) Na celom príbehu o Kon-Tiki je zaujímavý fakt, že sa do dnešných dní zachoval a dá sa vidieť v muzeu v Osle.
Kniha Ve znamení Kon-Tiki v seznamech
1957 | Ve znamení Kon-Tiki |
1981 | Fatu-Hiva |
1974 | Výpravy Ra |
1970 | Aku-aku: (Tajemství Velikonočního ostrova) |
1983 | Staré civilizace a oceán |
Heyerdahl bol sympaťák a okrem riadnej odvahy mal aj talent na písanie. Kniha je veľmi pútavá, a obava, že opis monotónnej 101-dňovej plavby bude nudný a nezáživný, nie je na mieste. Práve naopak, niektoré pasáže by si zaslúžili väčší priestor. Chlapcom som držal palce a kvitujem najmä to, že motívom ich činu bol vedecký experiment, nie túžba po senzácii a zbytočné riskovanie životov, ako je to u dnešných túberov.