Věc Makropulos přehled

Věc Makropulos
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183299/vec-makropulos-183299.jpg 4 1199 1199

Divadelní hra z roku 1922 nastoluje otázku morálních důsledků umělého prodlužování lidského života a oddalování smrti, což je v dnešní době více než aktuální téma. Hlavní hrdinkou je dcera rudolfínského alchymisty, které její otec podal elixír nesmrtelnosti a ona se díky tomu dožívá tří set let. Není sice šťastná, ale smrti se bojí, proto hledá recept na elixír, který její otec kdysi sepsal, aby se mohla zase omladit a prodloužit si život. Nakonec ale stejně proúpadá deziluzi ze své příliš dlouho trvající existence. Tato hra byla již roku 1925 Leošem Janáčkem adaptována na operu, která se s úspěchem hraje dodnes.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věc Makropulos. Přihlašte se a napište ho.

marek2800
03.11.2024 2 z 5

Všechny postavy hry jsou docela divné, takže člověk nic nenamítá proti tomu, že nebudou nesmrtelné. Jinak to ovšem všechno závisí na úhlu pohledu.

martianekk
01.11.2024 5 z 5

Úžasná a promyšlená sci-fi divadelní hra. Ostatně jako vše od tohoto, pro mě geniálního spisovatele.

murdoch
26.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Taková krátká jednohubka je to. Zvládnete za večer, za dva... Zamyšlení nad dlouhověkostí (nesmrtelností?) tam je nakonec jen hrstka, téma by zasloužilo mnohem víc prostoru.
Já sám bych po tom receptu hned skočil - abych aspoň z části obsáhnul věci co mě zajímají, na to je holt jeden život krátký. Už jen těch knížek co je...
Konec se mi nelíbí. Není podle mě reálný. Recept na prodloužení života by spálil jen blázen.

"Umíráme jako zvířata. Kristepane co jiného je posmrtný život, co je nesmrtelnost duše jiného než strašný protest proti krátkosti života? Nikdy a nikdy se lidstvo nesmířilo s tou zvířecí porcí života; nemůže to připustit; je to příliš nespravedlivé. Je děsně nespravedlivé žít tak krátce. Člověk je něco víc než želva nebo havran; člověk potřebuje víc času, aby žil. Šedesát let, to je nevolnictví. To je slabost a zvířectví a nevědomost."

Kniha Věc Makropulos v seznamech

v Přečtených1 930x