Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti přehled

Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457395/bmid_vedomi-a-realita-o-mozku-dusevni-nemoci-a-spolecnosti.png 4 70 70

Jaký je vztah našeho vědomí k našemu tělu? Jakým způsobem se navzájem ovlivňují? A jakými metodami lze toto vše zkoumat? Tyto a podobné otázky stojí v jádru rozhovoru redaktorky Daniely Drtinové s psychiatrem, neurobiologem a psychoterapeutem Jiřím Horáčkem. Kniha se krom jiného dotýká čtenářsky vděčných témat, jako je problematika psychosomatických či duševních onemocnění a jejich možné formy léčby, jejichž zkoumání se prof. Horáček v současnosti intenzivně věnuje. V této oblasti nově (či spíše znovu) přicházejí ke slovu též experimenty s psychedelickými látkami, které mohou mít výrazně léčebný potenciál. Toto dobrodružné objevování neznámých cest vede k formulování nových vědeckých hypotéz či teorií.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti. Přihlašte se a napište ho.

Eldar80
05.02.2025 3 z 5

Tohle se nepovedlo. Je to napsané na sílu a chybí tomu přirozenost normálního rozhovoru. Určitě nedoporučuju začínat touto knihou. Je dobré mít o vědomí přečtených víc knih. Mě ani to nepomohlo.
Pokud třeba nevíte, co je to monismus, tak to fakt nečtěte. Základní orientace ve filozofii je nutná. Je to náročné. Mě filozofie nezajímá a tak mně to přišlo zbytečně intelektuální. Nebo sem jen blbej. :-)
Filozofie by měla pomáhat k pochopení a tady to působí obráceně. Nevím, pro koho to je. Jako rozhovor to nefunguje. Jsou to odborné odpovědi na chaoticky kladené otázky. Pro mě je to zklamání.
Přednášky a rozhovory s profesorem Horáčkem poslouchám rád. Ani kapitola, kde se řeší vědomí a spiritualita, mě nezaujala. Přitom obsah je přesně to, co mě zajímá. Asi mně nesedlo vedení rozhovoru.
Jiné vysvětlení nemám. A pak mi nevyhovuje doktorka Drtinová. Možná to není špatné, ale hodně záleží, jak komu to sedne. Já u sebe vidím, že chybějící souvislý výklad vnímám moc kriticky.
Rozhovory, komentáře či eseje. Většina podobných prací mi přijde slabá. Možná mě to minulo, protože Horáček a já vycházíme z odlišných paradigmat. Určitě si chci přečíst Rovelliho a Tegmarka.
Třeba mi jen chyběl kontext. Chtěl jsem si to přečíst znovu, ale s odstupem času soudím, že to nemá smysl. Nebudu si hrát na intelektuála. Tohle zkrátka nemůžu doporučit. Na čtení se pečlivě připravte. (Viz literatura.) 70%

3497299
09.01.2025 4.5 z 5

Výborný knižní rozhovor. Drtinová je Drtinová, ale Horáček je skvělý - vlastně tohle kombo dává smysl, protože Drtinová pokládá otázky, jaké by si sám Horáček nutně nepoložil, ovšem jeho odpovědi rozhodně nejsou banální. Jedná se o netriviální a poměrně komplexní úvod do aktuálního vědění, které se týká (nejen) teorií vědomí. Na propojení vědomí a reality je každopádně něco hodně zvláštního, co ostatně poměrně zřetelně naznačují už Gödelovy věty o neúplnosti komplexních logických systémů.

radim777
24.08.2024 2 z 5

„Pokud to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dostatečně dobře. “ Albert Einstein

Asi tak nějak...

Knižní novinky (8. týden)

21.02.2021

Kniha Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti v seznamech

v Mé knihovně64x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)