Vějíř Boženy Němcové / Přilba hlíny / Ruka a plamen / Píseň o Viktorce přehled
Jaroslav Seifert
Básnické sbírky - Vějíř Boženy Němcové; Přilba hlíny; Ruka a plamen; Píseň o Viktorce.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vějíř Boženy Němcové / Přilba hlíny / Ruka a plamen / Píseň o Viktorce. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha obsahuje 4 básnické knihy:
VĚJÍŘ BOŽENY NĚMCOVÉ - doba okupace.
PŘILBA HLÍNY - motiv osvobození.
RUKA A PLAMEN
PÍSEŇ O VIKTORCE - Viktorčina tragédie se pro autora stala podobenstvím osudu Boženy Němcové samé. Tato sbírka byla odmítnuta kritikou KSČ.
Celkově se mi básně líbily. V knize nalezneme motivy národní kultury, navracení jara, lásku, životní tragédii a naději. V mnohých básních se objevuje Praha. Často autor píše o smrti. Některé básně jsou smutné, melancholické. Líbilo se mi, že autor oslovoval české spisovatele a výtvarníky. Některé básně jsou jim věnovány. Některé básně se četly lehce, jiné byly obtížnější na četbu, ale celkový dojem z této knihy je pozitivní.
V závěru knihy se nachází EDIČNÍ POZNÁMKA a kapitola SEIFERTOVA LYRIKA ČASOVÁ A NADČASOVÁ, ve které se dočteme o autorově tvorbě.
Citáty:
Však naši mrtví žijí v nás,
mluvíme řečí jejich,
tou řečí, jejíž sladký hlas
živil nás v beznadějích.
Zanevřeme-li na nemoc,
Život zas sílu dá nám.
Na tuto knihu musím dát jen 3 hvězdy i přesto, že je to kniha úžasná.
První dvě sbírky mě vůbec nebavily. Zdály se mi depresivní a dekadentní. Mluvilo se zde hodně o smrti. Také byly hodně vlastenecké a to není zrovna téma, které by mě nějak zaujalo.
Za to poslední dvě jsem přečetl jedním dechem. Ty básně byly pěkně a s láskou napsané. Uplatňoval se zde (jak já s oblibou říkám) ten jednoduchý geniální rým.
Rozhodně Seifert není tak jednoduchý na čtení, jako jsem si myslel, když jsem četl Maminku.
Kniha Vějíř Boženy Němcové / Přilba hlíny / Ruka a plamen / Píseň o Viktorce v seznamech
1925 | Na vlnách TSF |
1971 | Maminka |
1999 | Všecky krásy světa |
1950 | Píseň o Viktorce |
1984 | Býti básníkem |
,,Když se jen dotkneš ruky mé
a dlaň tvá lehce padne do mé,
struny, o kterých nevíme,
ozvou se tiše, povědomé.“