Velikonoční knížka přehled
Tereza Říčanová
Začalo jaro a brzy budou Velikonoce... Malířka, ilustrátorka a kmenová autorka Baobabu Tereza Říčanová navázala na svou Vánoční knížku a očima svých dětí sleduje velikonoční rodinné události, slavení křesťanských svátků i lidových venkovských zvyků. Neopakovatelným způsobem vysvětluje a zobrazuje zrození a smrt, lidské konání: lásku, víru i smutek. Připomíná malým dětem koloběh ročních období i lidských dějin a přibližuje dávné příběhy blízkým, osobním způsobem. Její práce se hlásí k lidovému vyjádření i k odkazům zásadních postav českého i světového umění (B. Reynka, J. Čapka, Fridy Kahlo aj.) a učí děti dívat se na svět neilustrativním, živým a vážným pohledem. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velikonoční knížka. Přihlašte se a napište ho.
S předchozími knihami Terezy Říčanové (Psí knížka, Vánoční knížka) jsem se míjel, příběh o Velikonocích mě mile překvapil. Autorka popisuje tradice související
s Velikonocemi, zaujala pověst o zvonech (a připomínka jejich rekvírování).
Hezky je vyvedena křížová cesta.
Pohled zdola (z pozice dítěte) pobaví. "Ježíš vstal od večeře a umyl učedníkům nohy. Proto ve čtvrtek omývá kněz v kostele několika lidem nohy ve škopíku. To se nám vždycky líbí."
Kniha Velikonoční knížka v seznamech
2011 | Vánoční knížka |
2011 | Kozí knížka |
2010 | Noemova archa |
2014 | Psí knížka |
2021 | Kráva Říčanová |
Velikonoce dle tradic pohanských i křesťanských hezky zpracované v útlé knížce.