Velikonoční týden přehled
Louis Aragon
Závažné románové dílo zobrazuje život francouzské společnosti v prvních dnech Napoleonova návratu z Elby. Ve sledu rušných scén odehrávajících se v Paříži i v provinciích je na osudech románových hrdinů a v přímé spojitosti s dnešními poměry vylíčen myšlenkový kvas doby a osudové rozhodování mezi silami včerejška a zítřka. 3. vydání... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1965 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
La Semaine Sainte, 1958
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velikonoční týden. Přihlašte se a napište ho.
Docela mě bavila, občas se mi zdálo že autor odskakoval z daného tématu, ale v celku dobrá kniha
Tak trochu jiný historický román. Kulisy a zasezení románu mně zaujaly na první dobrou, přesto zůstává určitá pachuť, kniha selhává tam kde asi měla být nejsilnější a sice v autorových prolukách, v niž vyjadřuje své názory na politiku, společnost a své osobní prožitky. Ne že by nezaujaly, ale působí rušivě a vždy jsem se těšil až se navrátí k ději.
Kniha Velikonoční týden v seznamech
1963 | Aurelián |
1947 | Basilejské zvony |
2000 | Irena |
1965 | Velikonoční týden |
1968 | Usmrcení |
Kniha je zajímavá tím, že popisuje politickou atmosféru ve Francii v době, kdy se vrátil Napoleon z Elby. Jsou tam zajímavé postřehy o loajalitě armády a obyvatelstva k Ludvíkovi VIII, a jak se měnila během jeho odchodu z Francie. Je to takový kaleidoskop příhod, které zobrazují atmosféru této doby.
Problém je, že se jedná o téměř nečitelný galimatyáš, při kterém musí mít čtenář hodně trpělivosti vše dočíst do konce. Osobně si myslím, že kdyby autor napsal soubor povídek na toto téma, bylo by to zajímavější.