Velká bouře v českých zemích přehled
Jan Kotouč , Lucie Lukačovičová
Velká bouře série
1. díl
Svět se změnil. V květnu roku 1848 nastala Velká bouře. Nikdo neví, odkud přišla a co ji způsobilo, ale následky pocítili všichni. Hladiny oceánů se zvedly. U Drážďan je voda. Za Prešovem také. Rozvodnily se řeky, nepřetržité deště zničily úrodu. Lidé hladoví. Myšlenky národního obrození ale přetrvávají. Když jsou celé české země uvrženy do chaosu, v kraji řádí bandité, vojenský diktátor ovládl Prahu a vláda ve Vídni je nezvěstná, vstupuje na scénu Národní aliance: sdružení starostů, průmyslníků, intelektuálů a hlavně obyčejných lidí, kteří chtějí uprostřed pohromy chránit své rodiny. Co vzniklo jako spojení hrstky dobrovolníků, jejichž cílem bylo ubránit to málo jídla, které měli, se rychle rozrůstá v armádu. A ta bude zapotřebí, protože diktátor v Praze nesnese, aby se mu v českých zemích kdokoli postavil na odpor. Národní obrození vstupuje z literárních salonů na bitevní pole.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká bouře v českých zemích. Přihlašte se a napište ho.
![kuruteku kuruteku](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121062/m_121062.jpg?v=1459855106)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Alternativní historie je fajn, vždycky to skončí zajímavě a dá se přemýšlet o tom, co by kdyby. Trochu reality, hodně pábení, nějaká romantika a jedinci, kteří vědí, co v daném okamžiku mají dělat. A když jim Prozřetelnost (tady autor) přeje, přežijí to, co v reálném světě ne. Zajímavé bylo číst o zvěrstvech žoldáků hned po příběhu, hodně reálném, z druhé světové války. Když se dějiny zapomenou, zvítězí to hnusné, ale inteligentní, zvíře v nás. A pokud tyto příběhy pomáhají pochopit, posílit morální kredit, jen dobře. Škoda, že je nečtou ti, co by měli. Jak by na světě bylo krásně, kdyby se po sociálních sítích namísto fejkňůs a blábolů šířily povídky alternativní historie tak, aby každý věděl, že na něm záleží - ne šíření blbostí, ale vlastní aktivní život.
Kniha Velká bouře v českých zemích v seznamech
v Mé knihovně | 33x |
Co musím hned z kraje vyzdvihnout je neskutečná pečlivost, kterou oba autoři věnovali rešerším historických postav i dobových reálií. Teď nemluvím pouze o vojenské terminologii, či přesnému popisu nabíjení zbraní, ale i pečlivému vykreslení jednotlivých obrozenců. Palacký, Klicpera, Borvoský či Němcová jsou vylíčeni natolik věrohodně, jakoby Velká bouře nebyla příběhem z alternativní historie. Stejně tak i poměry ve společnosti ať už měšťanské či jiné, jsou popsány věrohodně. Také je sympatické, že autoři nesklouzli k cimrmanovské přehlídce významných osobností Národního obrození, kdy pronese každá jednu repliku, ale naopak jim v příběhu určili pro směřování děje důležité role. Příběh je také skvěle vybalancován a kromě nezbytných vojenských popisů a pochodujících batalionů se autoři věnovali také několika civilním linkám, v nichž hrají roli sice obyčejní hrdinové, ale přesto mají velký vliv na celkové dění. Vlastně všechny postavy, ať už smyšlené, nebo historické mají v tomto příběhu své místo. Navíc jsou napsány tak, že mu jejich osudy nebudou lhostejné. Zkrátka a dobře, Velká bouře je zábavné a návykové čtení, které si užijí nejen fanoušci série České země, ale i ti kteří se s ní ještě nesetkali.