Velká válka přehled
Anton Myrer
Proslulý americký válečný román odehrávající se za 2.sv.války v Tichomoří na ostrově Feneráhan -- smrt a život, život a smrt v divoké džungli.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1988 , Naše vojskoOriginální název:
The Big War, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká válka. Přihlašte se a napište ho.
Jeden z nejlepších válečných nebo spíš protiválečných románů, co kdy byly napsány. Remarque pro pokročilé.
Příliš pocitové. Myrer bohužel nedokázal od svých válečných "zážitků" poodejít. Navíc dlouhé pasáže v er-formě, kdy není jasné, který voják námořní pěchoty je právě teď objektem vyprávění.
„Život znamená pokoušet se - alespoň někdy - žít s jinými lidmi, brát je takové, jací jsou, pokoušet se vidět v nich to dobré, respektovat je, milovat - snažit se...“
„Člověk nezmůže všechno. Člověk se může snažit udělat všechno, co se od něj žádá, a občas snad i o trochu víc. A pak mu najednou dojde šťáva - a co je potrava pro jednoho, je jed pro jiného, někdo podléhá tím způsobem, jiný zas oním - a sesype se, i když se předtím držel tak, jak to jen šlo. Takový je život, přijmi svou zodpovědnost, pokus se ublížit co nejmenšímu počtu lidí a doufej, že to dobře dopadne...a v každém případě se střetni se svým osudem tak zpříma, jak to půjde.“
Kniha Velká válka v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) zfilmováno ostrovy džungle Tichomoří válka v Tichomoří válečné romány
2008 | Poslední kabriolet |
2001 | Jednou orel |
1988 | Velká válka |
1995 | Zelená touha |
2001 | Divoké pobřeží |
Zvláštny román. Spočiatku som sa tešil z bohatstva obrazov, ktoré predo mnou rozprestieral, no postupne mi "úvodná" časť prišla stále viac ubíjajúca. Chvíľami som si už myslel, že o bojovom nasadení hlavných postáv sa ani nebude písať. Akčné scény po vylodení mi to síce plne vynahradili, no tá pachuť už zostala. Bojové scény boli vážne skvelo podané, normálne som z nich mal miestami 3D vízie.
Skúsim to prečítať znovu o nejaký čas a uvidím, aké dojmy prevládnu.