Velká výstava přehled
Marie Hermanson
Píše se rok 1923 a v Göteborgu právě probíhá velká Jubilejní výstava. Město stojí na prahu moderní doby a jeho obyvatelé oplývají optimismem a hrdostí. Devatenáctiletá Ellen dostává poprvé v životě práci jako novinářka v redakci výstavních novin. Doma u své tety se stává náhodně svědkem tajné sešlosti. V šoku z toho, co slyšela, se obrací na Nilse Gunnarssona, ambiciózního mladého detektivního konstábla. V Berlíně sedí Albert Einstein ve své pracovně ve věži na Haberlandstrasse. Jeho soukromý život je komplikovaný a ekonomickou situaci mu ztížila inflace. Navíc mu vyhrožují pravicoví extremisté, takže se téměř neodvažuje vycházet ven. Teď ale musí jet do Göteborgu přednést svou přednášku, jinak nedostane vyplacené peníze za udělení Nobelovy ceny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , KontrastOriginální název:
Den stora utställningen, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká výstava. Přihlašte se a napište ho.
V příběhu se oběvuje Alber Einstein, což my v příběhe spíše překáželo. Ocenila bych bud smyšleného vědce, a nebo úplně nejlíp postavu vypustit. Proto že polovina knihy je z jeho pohlednu a to na mě působilo nezáživně. Nadruhou stranu z pohledu Ellen a Nilse byl velmý příjemný a krasně se četl. Boužel autorka dala přednost Albertovi místo téhle dvojce, kteří by si zasloužili více prostoru. Bavilo mě jak se snaží chitit kednoho darebáka, a při tom se zblyžují a objěvují výstavu. Když to shrnu příběh je z části super, ale dost by potřeboval překopat, aby stál za předčtení.
Moc krásný příběh, mám ráda, když mě kniha příjemně překvapí!
Vyprávění nás zavede do Göteborgu do roku 1923, kde právě probíhá Jubilejní výstava. Je to pro všechny velká událost, a tak se postupně seznamujeme s mladičkou Ellen, která je na začátku své novinářské kariéry, s mladým detektivem Nilsem, chlapcem Ottem a jeho oslicí, kteří jsou na výstavě velkou atrakcí, a v neposlední řadě se potkáme také s panem Albertem Einsteinem, který se vydává do Göteborgu přednášet právě na velké výstavě.
Poutavé, napínavé i dojemné, takové bylo toto putování s Albertem Einsteinem a ostatními, moc mě to bavilo. Všechny postavy se hezky vzájemně propojují a doplňují a vytvářejí velice pěkný příběh, kterému nechybí šmrnc a přitažlivost 20. let minulého století. Moc doporučuji!
Knižní novinky (5. týden)
31.01.2021
„Myslím, že mozek v běžném případě nedokáže obsáhnout všechny zážitky z minulosti, musí se soustředit především na přítomnost. Proto se většina z nich ponoří do tmy. Takhle nejspíš funguje čas. Jako pohyblivý světelný paprsek baterky, který odhaluje jen bezprostřední okolí.“
„Co je to za náboženství, říkala si, které používá mučící nástroj jako svůj symbol! Ve srovnání s tím je mohamedánský srpek měsíce úplná pohádka. Znamená to, že kdyby Ježíše místo ukřižování pověsili, byla by symbolem křesťanství místo kříže šibenice? A jako památku na svou konfirmaci by dostala řetízek s malou stříbrnou šibenicí?“
Kniha Velká výstava v seznamech
přednášky švédská literatura antisemitismus Švédsko Albert Einstein výstavy a veletrhy Nobelova cena rok 1923
2021 | Velká výstava |
2016 | Ďáblova svatyně |
2008 | Ta, která se dívá |
2008 | Muž pod schody |
2023 | Morový ostrov |
Nebylo to špatné. Ale já mám radši svižnější tempo vyprávění. Tohle bylo takové poklidné, ale četlo se to hezky.