Velké léto přehled

Velké léto
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524092/bmid_velke-leto-65e830608414d.jpg 4 329 329

Co se musí stát, aby se z nejhoršího léta stalo léto nejlepší? Vypadá to, že šestnáctiletý Friedrich na konci školního roku propadne. Jeho jedinou šancí je reparát, což znamená obětovat rodinnou dovolenou, obětovat léto. A jako by to nestačilo, dozví se, že se musí na opravné zkoušky připravovat u prarodičů. Friedrich se zhrozí děda mu vždycky připadal přísný a odtažitý. Jedinou útěchou mu je babička Nana. A taky Beate, dívka v zelených plavkách, kterou potkal na koupališti pár dní před začátkem prázdnin. Navzdory nepříjemným očekáváním pozná v následujících týdnech dědu v úplně novém světle, vyslechne si příběh o tom, jak se jeho prarodiče seznámili, a poprvé v životě se zamiluje. Zkrátka skoro dokonalé léto, nebýt Friedrichova nejlepšího kamaráda Johanna, který navenek působí pohodově a sebejistě, ale pod povrchem se ukrývá komplikovaná osobnost. ––– Dialogy nabité svěží ironií, filozofické úvahy a místy hluboce dojemné, místy legrační miniatury všedního dne dohromady utvářejí jedinečný vír, který vás zkrátka donutí číst dál. Süddeutsche Zeitung Velké léto je okouzlující kniha, feel-good román, který si s sebou před spaním berete do postele a ráno se do něj začtete hned po probuzení. Tenhle příběh je psaný krásným jazykem a vyvolává nádherné vzpomínky na léta, jež odvál čas. Je to nostalgická kniha, která ovšem nebudí stesk.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Host

Der große Sommer, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velké léto. Přihlašte se a napište ho.

sibumi
15.12.2024 5 z 5

Tato kniha mě hodně bavila. Kouzlo tohoto příběhu podle mě spočívá v tom, že se jedná o období, které jsme si všichni v různých podobách zažili a můžeme si dovolit být nostalgičtí. Škola, první láska, (na první pohled) bezstarostné léto. Autor má navíc jedinečný styl, umí s lehkostí popsat i to, co se může jevit obtížné, ale skvěle to dokresluje atmosféru a dává příběhu úplně jiný rozměr, například mě zaujal popis určité melodie. Také si myslím, že autor musel vycházet do jisté míry z vlastních zážitků a pocitů z období dospívání. Pochází také z početné rodiny a v té době nebyl nejlepší žák, byl hodně s kamarády venku (pro zajímavost jsem se podíval na jeden rozhovor s ním). V neposlední řadě mě oslovilo i období bez internetu a mobilů a jak to v té době všechno také fungovalo. Beate mě trochu rozčilovala a moc jsem ji hlavnímu hrdinovi nepřál, ale nad tím zavírám oko. Plný počet hvězdiček dávám i za příjemný a jednoduchý konec.

v_haklova
01.12.2024 5 z 5

Tohle je tak krásně napsaná knížka. Většinu čtení jsem se usmívala a konec mě dojal jako už dlouho nic. Autorovi se nádherně povedlo vystihnout atmosféru léta, přátelství i prvních lásek. Hrozně se mi to líbilo a nemůžu se dočkat až si od Arenze přečtu něco dalšího!

misssicccka
24.11.2024 4 z 5

Je to takove nic. Pusobi to tak, ze je to pribeh o nicem, ale ma to neskutecny prersah. Tezko se vyjadruje, jak to autor dela, ze uz me podruhe oslnil jednoduchosti, ktera ma hloubku jak Mariansky prikop.

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024

Čtení, které vás navnadí na léto

15.07.2024

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023

Kniha Velké léto v seznamech