Velké léto přehled

Velké léto
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524092/bmid_velke-leto-65e830608414d.jpg 4 308 308

Co se musí stát, aby se z nejhoršího léta stalo léto nejlepší? Vypadá to, že šestnáctiletý Friedrich na konci školního roku propadne. Jeho jedinou šancí je reparát, což znamená obětovat rodinnou dovolenou, obětovat léto. A jako by to nestačilo, dozví se, že se musí na opravné zkoušky připravovat u prarodičů. Friedrich se zhrozí děda mu vždycky připadal přísný a odtažitý. Jedinou útěchou mu je babička Nana. A taky Beate, dívka v zelených plavkách, kterou potkal na koupališti pár dní před začátkem prázdnin. Navzdory nepříjemným očekáváním pozná v následujících týdnech dědu v úplně novém světle, vyslechne si příběh o tom, jak se jeho prarodiče seznámili, a poprvé v životě se zamiluje. Zkrátka skoro dokonalé léto, nebýt Friedrichova nejlepšího kamaráda Johanna, který navenek působí pohodově a sebejistě, ale pod povrchem se ukrývá komplikovaná osobnost. ––– Dialogy nabité svěží ironií, filozofické úvahy a místy hluboce dojemné, místy legrační miniatury všedního dne dohromady utvářejí jedinečný vír, který vás zkrátka donutí číst dál. Süddeutsche Zeitung Velké léto je okouzlující kniha, feel-good román, který si s sebou před spaním berete do postele a ráno se do něj začtete hned po probuzení. Tenhle příběh je psaný krásným jazykem a vyvolává nádherné vzpomínky na léta, jež odvál čas. Je to nostalgická kniha, která ovšem nebudí stesk.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Der große Sommer, 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velké léto. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (63)

ChristineGilgun
22.09.2024 5 z 5

Tak tohle jsem si fakt užila.
Zajímavě poeticky napsaná knížka, ve které narazíte i na myšlenky, u kterých se zastavíte a přitom se příběh čte tak lehce a těžko se od něj odtrhává.
Přísahám,že jsem cítila teplej letní večerní vzduch a rozpálený město.
Řadím na pomyslnou poličku oblíbených knih, který ráda přečtu i podruhé.

Ráda si přečtu podobný knížky, klidně napište zprávu! :)

Natyna3
09.09.2024 5 z 5

Po přečtení knihy Staré odrůdy jsem zkrátka musela co nejdříve vyhledat další autorovu knihu!
A opět to byl krásný a zajímavý čtenářský zážitek. Autor má dar psát tak krásně poeticky... V této knize jsem ale, přes lehkost jakou se četla, cítila po celou dobu napětí, co se z příběhu tzv. vyklube.

Příběh vypráví o Friedrichovi, který místo dovolené s rodiči odjíždí na prázdniny k babičce a dědovi. Musí se totiž připravovat na reparát. To se Friedrichovi zdá být katastrofou. Názor ale změní, když na koupališti potká Beate, dívku v zelených plavkách, a zamiluje se do ní. Kromě učení tak tráví čas právě s ní a se svou sestrou. A taky s nejlepším kamarádem Johannem, který v sobě ale dusí tajemství, jež mu začíná zatemňovat mozek, a jež nakonec změní prázdniny úplně všem.

Mně osobně se nejvíce líbilo, jak hlavní hrdina poznával své prarodiče. Poukazovalo to na skutečnost, jak málo někdy známe své nejbližší.

Celkově jsem knihu četla s chutí a nemohla jsem se odtrhnout. Doporučuji po ní sáhnout ještě teď v létě, tak na vás atmosféra, podle mého, dýchne ještě víc!


VeruFreckles
04.09.2024 5 z 5

První kniha od Ewalda Arenze, kterou jsem četla a už po pár kapitolách jsem tušila, že pan spisovatel mne zaujme.

Docela často se setkávám s tím, že čtenářům vadí hlavní hrdinové v teenagerském věku. Jasně, umí být dost otravní, mají to v popisu práce, ale tady to tak nějak nebije do očí a vlastně mi byla ústřední čtveřice dost sympatická.

Kniha má atmosféru (jako bych s nimi jezdila městem na kole a skákala z věže) i silné příběhové momenty (o smrti, manželství, rodině, lásce i zamilovanosti).

Pro někoho možná jednoduché čtení, ale bezduché rozhodně ne. Užila jsem si to moc! Zkusím i další autorovy knihy.

všechny komentáře

Související novinky (3)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024


Čtení, které vás navnadí na léto

15.07.2024


Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velké léto v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených395x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených20x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst268x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech7x