Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc přehled
Sangu Mandanna
Hrejivý „cosy fantasy“ román o osamelej čarodejnici, ktorá dostane príležitosť osvojiť si podivnú novú rodinu a to jej zmení celý život. Mika Mesačná, jedna z mála čarodejníc v Británii, vie, že musí svoje magické schopnosti skrývať, správať sa nenápadne a držať si odstup od ostatných čarodejok, aby nepritiahli neželanú pozornosť. Ako sirota v mladom veku prišla o rodičov, vychovali ju cudzí ľudia, a tak si zvykla byť sama a dodržiavať pravidlá... Až na jednu výnimku: profil na internete, kde zverejňuje videá, v ktorých predstiera, že je čarodejnica. Nazdáva sa, že ich nikto nebude brať vážne. Ktosi taký sa však nájde. A Mika dostane nečakanú správu s naliehavou prosbou, aby odcestovala do vzdialeného záhadného Nikdedomu a naučila tri malé čarodejnice, ako dostať mágiu pod kontrolu. Hoci tým porušuje všetky pravidlá, súhlasí a okamžite sa zapletie do životov a tajomstiev nielen svojich troch zverenkýň, ale aj ostatných obyvateľov svojráznej domácnosti a... Jamieho. Atraktívneho, popudlivého knihovníka z Nikdedomu, ktorý by pre ochranu detí urobil čokoľvek a ktorý všetkých cudzích ľudí vrátane Miky považuje za hrozbu. Rozčuľujúco príťažlivú hrozbu. Mika si v Nikdedome postupne nachádza svoje miesto a predstava, že by mohla niekam patriť, sa jej začína zdať čoraz pravdepodobnejšia. No mágia nie je na svete tým jediným, čo ich ohrozuje, a keď im nebezpečenstvo zaklope na dvere, Mika sa bude musieť rozhodnúť, či je ochotná riskovať všetko, aby ochránila rodinu, ktorú získala, hoci ani netušila, že ju hľadá...... celý text
Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: 2023 , Slovart (SK)Originální název:
The Very Secret Society of Irregular Witches, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc. Přihlašte se a napište ho.
Být čarodějkou není taková zábava, jak se zdá, spíš to znamená, že jste pořád samy. Mika natáčí videa na youtube a osazenstvo jednoho zvláštního domku pozná, že je čarodějka. Najmou si ji jako učitelku pro tři malé čarodějky, které u nich bydlí, aby se naučily zvládat magii a nezpůsobit ve světě poprask.
Cozy feel-good fantasy romance. Nebo tak něco.
Knížka hned na první pohled zaujme svým vzhledem, který je opravdu nádherný. Bohužel vnitřek knížky je za mě spíše takové nenadchne-neurazí.
Magie je tu jen takový vedlejší prvek, není příliš propracovaná, ale svoji funkci to splní – postavy opravdu čarují. Mika je tedy vlastně takovou chůvou pro tři malé a velmi odlišné holčičky, které byly všechny ale fajn. Název knížky je dost zavádějící, o nijak zvláštní spolek čarodějek tu nejde.
Vyskytuje se tu i romantická linka, která je docela fajn, ale taky snaha o poměrně nesmělou spicy scénu, trochu sprostých slovíček a celé mi to do celého konceptu knížky vůbec nepasovalo. Mělo to zůstat jen v nějaké teoretické rovině.
Čekala jsem něco trochu víc střeštěného a vtipného, tohle je taková pomalu plynoucí oddechovka. Na konci knížky přijde i nějaká zápletka, volbu jejího rozuzlení jsem teda moc nepobrala.
Knížka se zabývá tématem rodiny, i třeba té, kterou si zvolíte sami
Děj se odehrává v listopadu a v prosinci, takže pokud se na knížku chystáte, teď je ten pravý čas se do knížky pustit.
3*/5*
IG: @cotaholkacte
Na knihu jsem se velmi těšila, nalákala mě krásné zpracování, jak obálka, tak ořízka. Když jsem se ke knize dostala, tak jsem ji brzo začala číst.
Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale jakmile Mika odjela do Ztraceného domu, tak mě kniha začala více bavit. 0blíbila jsem si ostatní obyvatele domu a byla jsem zvědavá, jak vše dopadne. Bavily mě ty části, kdy se nějakým způsobem kouzlilo, kterých za mě určitě mohlo být víc. Každopádně bych si dala Miky kouzelný čaj, to musí být lahoda.
Celkově se mi kniha četla dobře, stránky mi rychle ubíhaly a na podzim ideální čtení. Příběh je milý, odpočinkový, i nějaká ta romantika se tam najde. Za mě byla kniha fajn, ale příběh nebyl ničím zvlášť výjimečný a asi brzo zapomenu, jak celý příběh dopadl.
Hodnocení: 4*/5*
Dokonalé městečko, Šašek a další knižní novinky (11. týden)
10.03.2024
Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)
05.11.2023
Kniha Veľmi tajný spolok svojráznych čarodejníc v seznamech
Bohužel nedočteno, anotace mi přišla zajímavější než pak vyprávění celého příběhu.