Temná kněžka přehled

Temná kněžka
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490660/bmid_temna-knezka-878-490660.png 4 319 319

Vespertina série

1. díl

Atmosférická fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si za jejími zády šuškají o jejích zjizvených rukou a pohnuté minulosti. Když klášter přepadnou vojáci, rozhodne se Artemisia vyvolat na jeho ochranu prastarého ducha spjatého se svatou relikvií, která je zde uložena. Je to však přízrak, nevyzpytatelná bytost, která ji může posednout, jakmile přestane být ostražitá. Na pokraji svých sil se brzy ocitá na prahu smrti. Pokud chce zůstat mezi živými, potřebuje pomoc vespertiny – kněžky znalé v umění ovládat relikvie. Kde ji však najít, netuší. Proto se obrátí s prosbou o pomoc na toho nejpovolanějšího – přízrak samotný. Pouto mezi nimi roste a prastaré zlo začne vyplouvat na povrch. Dokáže mu Artemisia čelit? Zradí všechno, čemu dosud věřila, nebo to bude přízrak, kdo zradí ji? Temná fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)

Vespertine, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná kněžka. Přihlašte se a napište ho.

Debbra
26.09.2024 3 z 5

První polovina knihy se mi četla hůř, ale ve druhé polovině se děj více rozjel. Námět na příběh je skvělí, ale přišlo mi, že je tam velká podobnost s předešlou knihou Kouzla rodu Thornů.

broskev28
28.08.2024 4 z 5

Vespertina je fantasy zcela netypická, takže já tleskám.
Žádná romantika, žádná love story, jen velmi náročný lidský život, život člověka, který dokáže „spolupracovat“ se záhrobím. Rozmluvy jeptišky s přízrakem byly skvělé, na zadek mě posadila Margareta, úžasná byla taky Bolena. Čtivé, překvapivé a dobré, soudím já. A to jsem ještě nezmínila překladatelské bonbónky duchů a přízraků všech tříd a kategorií, to byla fakticky lahůdka!!!

Adele02
28.06.2024 4 z 5

Poetické, že se při čtení poslední stránky rozezněl zvon kostela, ačkoli ho doma běžně neslyším.

Každopádně váhám nad hodnocením mezi 3* a 4*. Na můj vkus až moc prodchnuté vírou, svět se nikdy nevysvětlí, ale to bezčasé vakuum si prostě musíme v podstatě z ničeho domyslet. Hierarchie klerikátu mi tak taky strašně dlouho nebyla jasná a podobně dlouho jsem nechápala, co se děje a proč se to děje. Jména, názvy a tituly létají sem a tam a pochytat to je zatraceně těžké. Za půlkou však markantní zlepšení a finální akce byly skvělé.
Nejlepší je však jednoznačně dynamika mezi Artemisií a přízrakem, to mělo grády od začátku do konce a naprosto jsem jejich debaty žrala. A Artemisie je po dlouhé době (nebo možná vůbec) první opravdu socially awkward vypravěčkou, které to prostě věříte, to se mi líbilo moc.

Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022

Kniha Temná kněžka v seznamech