Vězeň z Cochabamby přehled
Eva Hoffmannová
Román o cestovali a přírodovědci Tadeáši Haenkovi. Kniha byla zdramatizována Československým rozhlasem v Praze a Brně a v několika reprízách vysílána. Vězně Cochabamby ilustroval jako poslední dobrodružnou knihu Zdeněk Burian. Mapky nakreslil Vladimír Vokálek Vydání první.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vězeň z Cochabamby. Přihlašte se a napište ho.
kniha hezká, ale občas jsem se u čtení ztrácel a musel znovu chytit dech. Děj má pointu, ale za mě se v knize střídaly skvělé pasáže a pasáže, které mě moc nechytily.
Místy trochu rozvláčnější děj, jinak krása a možnost seznámit se s osudy lékaře, cestovatele, etnografa a vědce, který je u nás znám snad jen díky tomu, že jako první uviděl a popsal viktorii královskou.
Kniha Vězeň z Cochabamby v seznamech
1984 | Jak založit herbář |
1974 | Vězeň z Cochabamby |
1973 | Rostliny v domácí lékárně |
2003 | Karel Slavoj Amerling |
2007 | J. S. Presl, K. B. Presl |
Myslím, že tahle kniha je promarněná příležitost. Tadeáš Haenke je nesmírně zajímavá a současně prakticky neznámá osoba. Zasloužil by si lepší a důkladnější knihu. Dočetl jsem jí jenom proto, že mne Haenke zajímá a není o něm mnoho literatury. Kniha je v zásadě lineární vyprávění (ano, je to o životě existující osoby), ale takové, že mne nijak nechytlo. Co knize vyčítám nejvíc je, že některé v zásadě absolutně úžasné skutky jsou popsány velmi zkratkovitě. Například jeho prozkoumání hory Chimborazo - tehdy nejvyšší známé hory - odbyto jednou větou! Dále plavba s cpt. Malespinou - heslovité, útržkovité, chvílemi jsem se ztrácel, v kterém že to zrovna jsem oceánu.. mrzí mne to, ale Haenke by si zasloužil větší poctu. Přitom je Haenke srovnatelný např. s Alexandrem Humboltem, jeho současníkem.. no nic. Třeba tato kniha prostě jen měla nižší cíle.