Sherlock Holmes: Pes baskervillský (komiks) přehled

Sherlock Holmes: Pes baskervillský (komiks)
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145558/bmid_sherlock-holmes-pes-baskervillsky-k-Iay-145558.png 5 75 75

Victoria Regina série

Za Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem přichází doktor Mortimere, aby je upozornil na starodávnou pověst o psu, který vraždí členy rodu Baskerville. Nejslavnější dobrodružství Sherlocka Holmese opět ožívá v nové (a nutno dodat poněkud provokativní) komiksové adaptaci. Říkáte, že ten příběh znáte? Předpokládáte, že vás nemůže ničím překvapit? Nikdy nic nepředpokládejte!... celý text

Dobrodružné Komiksy Literatura česká
Vydáno: , Alpress

The Hound of the Baskervilles, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sherlock Holmes: Pes baskervillský (komiks). Přihlašte se a napište ho.

trudoš
11.09.2024 5 z 5

Tohle se povedlo náramně. Původně jsem ke komiksu přistupoval s despektem, nějak jsem si za ta léta odvykl číst adaptace oblíbených děl, protože nepřinášejí vlastně nic nového. To už si raději listuji originálem. Avšak Petr Kopl si od sira Doyla zapůjčil pouze základní kostru příběhu plus nezbytné ikonické postavy a zapasoval je do svého vlastního cyklu Victoria Regina, oslavujícího nejznámější díla viktoriánské éry. A funguje to dokonale. Jistě, vyprávění se nevyhne pro někoho nepřípustné komice, ale ono to k duchu příběhu docela sedí, přičemž autor nikterak předlohu neparoduje, naopak je znát úcta k tvůrci, který spoluutvářel jeho dětství. Nejvíc si ovšem cením povedené hry se zápletkou, kdy Petr Kopl na jednu stranu striktně dodržuje původní dějovou osnovu, aby v závěru překvapil vlastní invencí, nijak se neprotivící původnímu kánonu.
Propojení s dalšími komiksy pak dává celé sérii punc jedinečnosti, před kterou možná jednou – jestli bude cyklus skutečně dokončen – smekneme klobouk.

evickakyticka
26.07.2020 4 z 5

Psa baskervillského snad známe všichni, proto k ději není co dodat. Trochu jiné podání ale neubírá na kráse. Našla jsem ji v dětském oddělení, ale já bych ji klidně nechala v dospělém. V závěru si můžeme v komiksu zahledat různé maličkosti, na které autor v závěru poukazuje. Super.

ADE138
01.04.2020 5 z 5

Skvělé zpracování známého detektivního příběhu. Jako bonus navíc je v něm ukryto hodně narážek a odkazů na autorovy další komiksy.

Kniha Sherlock Holmes: Pes baskervillský (komiks) v seznamech