1913: Případ podivné sebevraždy přehled
Andreas Pittler
Vídeňské zločiny série
1. díl >
Každá kniha se odehrává v roce významném pro rakouskou historii a hlavní postavou je v nich svérázný vyšetřovatel, bonviván a poněkud neúspěšný milovník žen David Bronstein. Skvěle zachycená atmosféra světa staré Vídně, dramatické zápletky, v nichž velkou roli hrají city a vášně, a propojení fiktivních a skutečných historických postav – v této první knize se objevuje mj. plukovník Rédl a pražský novinář Egon Erwin Kisch – jsou zárukou poutavé četby, přinášející zábavu i poučení. Kniha začíná banální sebevraždou jednoho bezvýznamného rakouského vojáka. Na první pohled se zdá být všechno jasné: dobrovolná smrt z nešťastné lásky není nic pro kriminalisty. Ale brzy se ukáže, že jak v případu, tak v životě komisaře Davida Bronsteina není jasného vůbec nic.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2020 , HejkalOriginální název:
Tacheles, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1913: Případ podivné sebevraždy. Přihlašte se a napište ho.
Mám ráda Vídeň. Její atmosféra je velmi podobná Praze. Procházky po tomto krásném městě s hlavním hrdinou, a to ať už při sledování jakéhosi malého, neštovicemi zjizveného gruzínce pravým jménem Džugašvili, který se zdál našemu hlavnímu hrdinovi naprosto bezvýznamný a neškodný, nebo při vyšetřování podivné sebevraždy, či při čekání na špióna, byly velmi příjemné. Četba dobových novin jen podtrhla atmosféru starého mocnářství. Kvitovala jsem objevení se i zuřivého reportéra Egona Ervina Kische, kterého rozčílila prohra jeho oblíbeného fotbalového klubu, a který se zarputilostí, věren své přezdívce, pustil po stopě. Vůbec se to v knize hemžilo známými jmény, ale nebylo to rušivé. Věděla jsem, že v cizině pobýval Lenin, ale informace o tom, že i Stalin se před válkou pohyboval mimo Rusko a byl v hledáčku policie, byla pro mě zcela nová.
Kouzlo Rakouska-Uherska je v audio podání Miroslava Táborského vyloženě lahůdka. Příjemná retro detektivka, ale víc než ta detektivní zápletka mě bavil ten kolorit starého mocnářství v němž si autor poučeně libuje a tak ústřední příběh bohatě špikuje i všelijakými kuriozitami z oněch časů.
Chválím libozvučný překlad, šla jsem se dokonce přesvědčit, jestli je autor není Čech.
Knižní novinky (38. týden)
13.09.2020
Kniha 1913: Případ podivné sebevraždy v seznamech
Vídeň historické detektivky rok 1913
2020 | 1913: Případ podivné sebevraždy |
2021 | 1918: Vražda na konci války |
2023 | Horký červenec 1927 |
Nebylo to špatné. Čekal jsem víc... Coby audioknihu povznáší svým "návykovým" přednesem Miroslav Táborský na příjemný zážitek. Příběh se malinko vleče a není to opravdu žádná velká kriminalistika. Hlavní hrdina je takový trošku moula a popis tehdejší Vídně pomálu. Dám asi šanci i dalšímu dílu.