Vidím širou a krásnou zemi přehled
Guðmundur Kamban (p)
Román je moderní ságou o prvních výpravách seveřanů do Grónska a k břehům Severní Ameriky.
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: 1942 , Sfinx – Bohumil JandaOriginální název:
Jeg ser et stort skönt Land, 1936
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vidím širou a krásnou zemi. Přihlašte se a napište ho.
věrné a konzistentní převyprávění ság (jakkoli i původní ságy si navzájem trochu odporují). napsáno o pár desetiletí dříve, než se v L'Anse aux Meadows podařilo vykopat pozůstatky osídlení.
muží jsou opravdoví muži (když Bjarni přijede přezimovat u svého otce a když na lodi s potápějícím se vlečným člunem losují, kdo se utopí a pro koho je místo na lodi) a ženy jsou opravdové ženy (emancipovaná, statečná, ambiciozní a tragická Freydis, ale opravdovou zářící hrdinkou je Gudrid, pramáti biskupů)
Literární sousto pro milovníka ság a staré islandské literatury, ve kterém nahuštěný děj plný bojů, objevů a zvratů střídá popisné či "milostné" (naštěstí žádná romantika v té době) části. Velmi zajímavě jsou zachycené tehdejší životní směry, pomalé pronikání křesťanství do pohanského světa, touha mořeplavců nacházet a osídlovat nové země, pokračovat v rodu (či ho krvavě obhajovat) a až mi bylo líto, že autor nezacházel do větších detailů (což při takovém množství postav, cest a dějů nešlo). Obzvláště jsem si oblíbila "grónské" části.
Kniha Vidím širou a krásnou zemi v seznamech
Island Grónsko islandská literatura výpravy a expedice historické romány
1973 | Panna na Skálholtu (I. a II. díl) |
1974 | Biskup na Skálholtu (III. a IV. díl) |
1938 | Vidím širou a krásnou zemi |
1995 | Panna Ragnheidur |
1995 | Biskup na Skálholtu |
Román z doby, kdy muži byli ještě muži a kdy pouštní bůh pomocí germánských mečů dobýval severské germánské ostrovy. Kniha je poskládána z převyprávěných islandských ság, jen poslední kapitola je pouhou autorovou fikcí. Z bohatého děje vyzdvihnu osidlování Grónska, přijetí křesťanství na Islandu a hlavně objevení Vinlandu (Ameriky). Na své si přijdou i čtenáři vztahových a milostných příběhů. Za zmínku stojí třeba pohnutý osud Thorgunny z Tirey. Nechápu, že tenhle literární skvost nebyl od roku 1972 opětovně vydán.
Citace: Krátce po Thjodhildině křtu se dali pokřtíti také oba mladší Erikovi synové. Celá Erikova rodina - kromě Erika samého - byla pokřtěna.
Takovým vývojem věcí byl donucen k tomu, aby mlčel. Jeho myšlenky však byly svobodné.
Thor v něm vypěstoval osamělý strom. Byl to strom, který rostl sice pomalu, ale nedal se ničím ohnout.