Virální životy přehled

Virální životy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534125/bmid_viralni-zivoty-65ef6b5cc9de9.png 4 42 42

Simon Hinch se považuje za gore reportéra. Tráví dlouhé noci venku v naději, že se mu podaří natočit násilí a prodat záběry tomu, kdo nabídne nejvíc. Jedné noci narazí na muže umírajícího na ulici. S vědomím, že video se stane virálním, se rozhodne místo pomoci natáčet a telefonem zachytit okamžik, kdy duše umírajícího opouští tělo. A skutečně! Video se stane senzací. Až na to, že se Simonovým telefonem není něco v pořádku. Budík se spustí sám od sebe, jeho blízkým chodí textové zprávy, aniž by si pamatoval, že je odeslal. Jde o hackerský útok? Anebo je pravda mnohem temnější?... celý text

Literatura světová Horory Novely
Vydáno: , Golden Dog

Viral Lives, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Virální životy. Přihlašte se a napište ho.

kniznistranky
01.11.2024 4 z 5

Simon Hinch se toulá nočními ulicemi a prahne po velkém úlovku. Dnes to musí vyjít! Dnes natočí video, které mu vydělá slušný balík peněz. Co na tom, že jde o násilí, krev a utrpení druhých. On se neúčastní! Je jen tichý pozorovatel ve stínech noci.

Patnácté Zrnko zpracovává téma temné stránky internetu, lidského prahnutí po penězích a nerespektování morálních zásad. Hlavní aktér není přímý pachatel všech těch zrůdností. Jen je pozoruje. Fotí, točí… Musí jen zachytit poslední okamžik života člověka. Jeho poslední vydechnutí. Vždyť on nic nezavinil. Byl jen v pravý čas na správném místě. Správném? Opravdu?!

Felix I. D. Dimaro využil pro svůj příběh námět, který čtenáře nenechá chladným. Zneužívání lidského utrpení, pořizování videí o násilí, focení krvavých scén - to vše je prací gore reportéra Simona, který obstarává zábavu zvráceným lidem, kteří ji na internetu vyhledávají a moc rádi za ni i zaplatí. Ovšem to není to jediné, kolem čeho se celé Zrnko točí. Jeho telefon si začne žít vlastním životem a začíná Simonovi pomalu ničit život. Že by karma?

Autorův styl je velmi svižný, čtivý a i vzhledem k námětu je děj čtenářsky zajímavý a lákavý. Simon se z prvotního nadšení, z dobře odvedené práce, začíná ve všem plácat. Neví, co dělat. A čtenář tajně doufá, že hlavní protagonista za svou zvrácenou práci zaplatí. Že karma existuje. Je to jednoduchý námět, ale moc dobře zpracovaný. Dimaro v něm ukazuje temnou stránku člověka a zvěrstva, která se ve skutečnosti dějí, byť před nimi společnost občas raději zavírá oči a dělá, že nejsou.

Terva
27.10.2024 3 z 5

„Když se život zvrtl, změnil v násilí,
stal se nešťastným,
většina lidí se stávala buď svědky,
nebo oběťmi,
a jen málo z nich hrdiny.“

„Všichni jsou teď paparazzi.“

Pan Felix I.D. Dimaro z Nigérie, žijící v americkém Torontu opět poukázal na to, jak je bílá rasa zvrácená a úchylná. Ale v jednom má pravdu, Simon Hinch, hlavní postava tohoto příběhu, si svůj osud rozhodně zasloužil. Ovšem vše kolem naplnění osudu už náruživý čtenář zná z mnoha jiných příběhů. Od ducha ve stroji (v tomto případě telefon), naplnění pomsty, až po mnohé, dlouho očekávané a předvídatelné, „zvraty“. Takže tohle je obyčejný průměrný příběh, který vás sice možná osloví a to v tom případě, že si ihned na internetu najdete zde zmíněné stránky o Smrti v přímém přenosu. Jsou tři a prý plně funkční.

Citát: Lidé rádi vidí umírat jiné lidi, ale když slyší, jak to probíhá, je to skutečné. Mnohem osobnější zážitek.

Ivan Kučera
18.10.2024 3 z 5

Nikdy by mi nenapadlo, že bude na českom trhu (slovenský nemá zmysel spomínať, tam česť pár výnimkám stále panuje krutý stredovek) raz taká skvelá situácia, že si budem môcť prečítať horor od rodáka z Nigérie. V tomto odvádza Golden Dog kus práce. Asi najväčší z celého českého literárneho žánrového poľa. Dimaro vie písať, disponuje svižným štýlom, vie tvoriť temnú atmosféru a orientuje sa v pretechnizovanej dobe bez toho, aby únavne moralizoval, alebo nás týral únavne otravnými detailmi. Všetci ostatne aj bez toho, aby sa v tom autor zbytočne rýpal, vieme, že žijeme dobu, v ktorej si vaše krvácajúce telo (napr. po búračke) okoloidúci radšej nahrajú na mobil, než aby z neho zavolali pomoc, nedajbože aby vám pomohli. Autor prichádza so silnou témou (zámerné vyhľadávanie nehôd na bicykli za účelom ich nahratia a umiestnenia na špecializovaný web, mastný profit z danej činnosti). Žiaľ, tomuto je venovaný len úvod. Následne „musíme“ čítať o prekliatom mobile. Jasné, je to nepríjemné. Komu občas nestuhne krv v žilách pri predstave, že o niekom niekomu niečo nepekné napíše a namiesto známemu to omylom pošle ohováranému? No jednak opúšťame hororové vody, jednak tak nejak nechápete, prečo fyzicky nezničil SIM-kartu (aj keď teda predpokladám, že ak by to aj spravil, "hacknutá" by bola aj nová, sme predsa v horore) a jednak je to smutne predvídateľné (len som útrpne čakal, kedy sa siahne po sexvideu). Spočiatku sa mi páčilo, že autor zbytočne nevysvetľuje a že je realistický, ale práve pri tejto knihe to práveže chcelo trocha explicitnejšie hororovejšie. Akože hej, asi by ma nebavilo po stý raz čítať, ako si hlavná postava v boji proti silám zla (aj keď podľa všetkého máme dočinenia s príbehom naopak, kde je zlom práve oná ústredná postava) na pomoc zavolá exorcistu, ale toto predsa len chcelo aspoň čo-to poodhaliť z inkriminovanej „kliatby“. Alebo nie? Priznám sa – neviem.

Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024

Všichni jsou teď paparazzi.

Přesvědčil sám sebe, že šlo o sen.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Virální životy v seznamech