Víš, že nemusíš? přehled

Víš, že nemusíš?
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518045/bmid_vis-ze-nemusis-JUw-518045.jpg 4 149 149

Marie se ze závažných rodinných důvodů vrací do Prahy a s sebou si přiváží neplánované překvapení. K nemocnému otci a ustarané matce jí tak přibyde ještě zátěž v podobě neveselé budoucnosti samoživitelky. Katce pro změnu dělají starosti čerstvě dospělé děti, zejména nezaměstnaný Matěj, kterému až příliš vyhovuje pohodlí mamahotelu. Vše se navíc zkomplikuje, když do situace začne zasahovat exmanžel Karel a na scéně se objeví nový muž, který se zdá být jeho pravým opakem. Zvládne Marie nezáviděníhodnou pozici bez pomoci bývalého přítele? A obhájí si Katka svou těžce vydobytou svobodu?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Víš, že nemusíš?. Přihlašte se a napište ho.

Vlasta71
07.01.2025 5 z 5

Pokračování knížky Nemusíš pro mně bylo hodně emotivní. To co prožívala Marie mám v podstatě za sebou i já. Hodně jsem plakala . Marie hodně přemýšlí o budoucnosti až by udělala osudovou chybu.
Katka má vyřešený vztah a práci, ale starost se synem. I na ní se usmálo štěstí v podobě nového muže. Ten se mně moc nelíbil svým chováním. Konec byl otevřený ale je jen na nás jak si příběh ukončíme

Jidu
05.01.2025 5 z 5

Pokračování knihy Nemusíš! si mě získalo ještě víc, než první díl. Řeší témata, kterou jsou mi bližší a myslím, že jsou i víc hlubokomyslné a víc člověka zasáhnou.

Marie i Katka nám o pár let zestárly, zmoudřely, ale stále mají spoustu problémů, které musí řešit. Katka je kariérně spokojená, našla si svou cestu, ale líný synátor jí dělá pořádné vrásky. A co teprve partnerské vztahy, tam je to pořádně bídné.

Marie se také našla ve své práci, ale stejně jako Katka má problémy v partnerských vztazích a do toho se přidává obava o nemocného otce. A teď kudy kam.

Obě ženy dělají něco, co nechtějí, přemáhají se, vybírají si cestu, která se zdá být společensky správná a nejlepší. Ale je nejlepší pro ně samotné? Musí po ní jít? A tam si navzájem řeknou - Víš, že nemusíš?

Autorka bravurně zpracovala těžká témata, bylo to hodně emotivní. Zejména pasáže s Marií mě tentokrát dostali na lopatky. Kniha je lehce feministická, ale takovým tím zdravým stylem, žádné přehnané výmysly.

Konec byl skvělý, přesně v takový jsem doufala. No zkrátka celkově knihu rozhodně doporučuji. Kdo má rád příběhy plné ponaučení a uvědomění - jděte do toho!

lulucinax
18.12.2024 4 z 5

Volné pokračování ke knize Nemusíš jsem opět poslouchala a líbilo se mi o trochu méně. Možná i proto, že nedávno jsem poslouchala jedničku. Styl vyprávění mi dost připomněl sérii Vesnice Stamice od H. M. Körnerové.
Hrdinky mi chvílemi lezly na nervy a ti jejich chlapi také. Místy mě lehce nudily situace běžných dní. Každopádně se člověk zamyslí nad svým životem.
V průběhu jsem přemýšlela, jaký bych si pro ně přála konec. S Katkou jsem byla spokojena, ale Marie? Pořád jsem na něco čekala, nicméně to nepřišlo. Nevím, zda se chystá pokračování, ale možná by to chtělo.

Kniha Víš, že nemusíš? v seznamech

v Mé knihovně118x