Mrazivý dech starých časů přehled
Stanislav Brabec
Vítek z Březnice série
Temný thriller z počátku třináctého století nás zavede do zimní Prahy a jejího bezprostředního okolí, kde řádí podivné bytosti podobné ďáblům bez tváří. Vrací se snad staré časy? Prozradí mohylová pohanská pohřebiště svá tajemství? V ukrytých svatyních ožívají dávné magické rituály předků. Mají pověsti o nich pravdu? Mohou mít i v době nastoleného křesťanství vliv na zbožného člověka? Na to, i jiné otázky, hledá odpověď Vítek z Březnice, přijíždějící do Prahy v zimě roku 1233. Podaří se mu překonat zlá blouznění vlastní mysli v kterých už neví, co je jen sen a co skutečnost? Zachrání svou čest, i své přátele z moci posvátných hájů?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrazivý dech starých časů. Přihlašte se a napište ho.
Pomalé vyprávění pověstí v textu je zajímavé a mně nevadí. Hlavního padoucha jsem tedy objevila brzy, ale stejně jsem si čtení užila.
První kniha tohoto autora, jež se mi dostala do ruky.
Zápletka je docela zajímavá, styl jakž takž ucházející, děj ale bohužel občas vázne na zdlouhavých (někdy i zbytečných - jako rodová pověst pána z Březnice) pasážích. Vyústění (odhalení pachatelů) je vcelku odhadnutelné, poslední dvě kapitoly mi připadly už zcela zbytečné (obsahují zdlouhavé shrnutí událostí a oslí můstek k dalšímu dílu). Hodně zajímavá je scéna božího soudu, přemýšlím, jestli celá kniha nevznikla kvůli ní :-). Celkově průměr.
Co mi hodně kazilo radost ze čtení, je nedostatek redakční práce (bohužel na to mám docela oko). Vydání působí dojmem polosamizdatu - je v něm obří množství chyb, které by měl vychytat korektor, zjevně neexistující: autor hojně užívá přechodníky, ovšem z 50% chybně, totéž jež/již/jenž, velké množství chybějících či přebývajících větných čárek, odsazení tam, kam nepatří, mnohokrát se opakující chybná fráze ten a ten "zborcený" potem (zborcený může být leda tak ten příslovečný harfy tón)... Přitom dle pohledu do tiráže jde o počin oficiálního nakladatelství, ne vlastní náklad.
Kniha Mrazivý dech starých časů v seznamech
13. století thrillery tajemství rituály a obřady
2013 | Prokletí z mlh |
2014 | Mrazivý dech starých časů |
2015 | Labyrint ticha |
2018 | Lazarův deník aneb Proč já? |
2017 | Zahrada ztracených duší |
Nadšení z 1. dílu této "snad zatím" pentalogie pokračuje. Je to velké osvěžení v té nadprodukci, kterou na nás chrlí Bauer a bohužel poslední dobou často i Vondruška. Navíc období opomíjených Přemyslovců, v tomto případě Václava I. Už to samo si zasluhuje * navíc. Obrovská škoda, že tyto vynikající knihy nepronikly do širšího povědomí. Autor si perfektně pohrává až s hororovými prvky, vše však nakonec vysvětlí přirozeným způsobem. I to navyšuje obrovskou čtivost jeho knih.