Vize Codyho přehled
Jack Kerouac
![Vize Codyho Vize Codyho](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412369/vize-codyhoTV2yli-r04-.jpg?v=1559202485)
Vize Codyho jsou poctou Kerouacovu úhlavnímu příteli, muži, jehož vitalitu a dychtivý postoj k životu obdivoval a kterého se opakovaně snažil vypodobnit ve svých knihách. Muž jménem Neal Casady se stal jednou z hlavních postav románu Na cestě – jako Dean Moriarty – ve Vizích vystupuje jako Cody Pomeray. Objevuje se i v dalších Kerouacových knihách – v Podzemnících,Dharmových tulácích, Big Suru, Andělech zoufalství; psali o něm i další autoři řazení k beat generation – John Clellon Holmes, Allen Ginsberg. Vize Codyho jsou současně jakousi literární laboratoří, ve které se Kerouac různými způsoby snaží dospět k co nejsvobodnější podobě prózy – píše své sketches, črty, soustředěné na detaily zdánlivě všedních situací, v jiné části líčí Codyho mládí; ve slavné střední pasáži jen doslova přepisuje magnetofonový záznam rozhovorů, které s Codym vedli a kouřili marihuanu; na tento záznam navazuje pasáž, v níž vyprávění nesou zcela volné asociace, a v závěru se Kerouac vrací k jízdám popsaným v Cestě, a evokuje ty situace znovu, snad přesněji, snad pravdivěji. V tomto velmi oceňovaném románu autor asi nejdůsledněji realizuje svůj program psaní nefiltrovaného literátskými mustry. SKRÝT VÍCE TEXTU... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vize Codyho. Přihlašte se a napište ho.
![Pablo70 Pablo70](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/314913/m_pablo70-Xmj.jpg?v=1590412017)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Oh! Kerouac netušil, že Psychidelický autobus bude opět na cestě/ úžasné vozidlo natřené jako duha/ barevné jako iluze MÁHÁJÁNY/ se svými tantrickými tripovýmy & nebeskými pasažéry „Dálejc“ po celé zemi valil kola, aby našel smutného a opilého Jacka, nadšeného ale nemluvného a nalitého/ a dostal ho do APARTMÁ LSD na Park Ave., kam se o půlnoci nacpalo 50 šprýmařských pasažérů busu, všichni cynicky napjatí/ oblečeni jako dvorní šašci/ se zasněnýma očima & plni obdivné úcty &/ starý pupkatý Mistr se zrudlými tvářemi/ GURU pochlebníků dámských přirození/ Plachý a klepající se z absťáku po flašce/ který se vrátil do NY ze strachu, že by se upil k smrti./ Americká vlajka přehozená přes gauč na niž se šokovaný Kerouac odmítl posadit (ty hvězdy!)./ Příběh se mu teď vymkl z rukou/ Napsal to před 15ti lety a mohl jenom zoufale sledovat jednu ze svých magičtěji vybarvených prorockých podívaných./ Spektákl Naděje Přízračných Moudrostí přetvářený na moderní chemický & automatický k VĚKU KÁLÍ./ Věděl, že má přijít ještě větší beznaděj xxxxx, již na něj dopadala v tom jeho alkoholem ovládaným třesoucím se těle, které už dávno není sexuálně jemné./ Ach, oblaka nad Tetony, nádherná dešťová mračna nad Idahem, kumulus s prověšeným pupkem nad deštěm zkrápěným kmenem Gros venku!/ Konverzace byla v tom jasně nasvíceném bytě na Manhattanu 1967 řídká/ zadrhávala se/ smutná/ plná rozčarování a přesto naprosto opravdová./ Ó dešti, tys poničil mužovy hračky & představy?/ Smýváš sna čas?/ A pak jel ten zářivý ohromný autobus s troubením po Magické cestě k tantrickému sídlu dr. Learyho v Millbroku.
Jakých že dob nám byl předzvěstí?
Tx Allene! Hudba dohrála. Neboj, nebyl to jen smutek. MY byli ti hippies. Vše jde dál.
![Berg1 Berg1](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/234472/m_berg1-wfB.jpg?v=1544795334)
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
Kniha, u které víc než u jiných platí, že na ni musíte mít čas a náladu. Pokud ji mít budete, tak vás odmění. Pokud ne, líbit se vám nebude.
Většinou jde o náhodný proud myšlenek a asociací, žádný výrazný příběh tam vlastně ani není. Zhulenecké rozhovory nahrané na magneťák mě moc nebavily a některé jsem i přeskakoval - většinou se tam baví o lidech a zážitcích, ke kterým mě jako čtenáři chyběl nějaký větší kontext. Je to jako když zaslechnete náhodný rozhovor v tramvaji.
Některé části knihy jsou ale parádní.
Knižní novinky (23. týden)
02.06.2019
1984 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
2009 | ![]() |
Nenapojil jsem se, vodopád zbytečných slov… Snažil jsem se porozumět "šílenému Achabovi za volantem", bylo to marné. Jazz, život tady a teď, vnímat sílu okamžiku a když se podaří najít podobně smýšlejícího člověka, je to extáze...