Vladár přehled
Niccolò Machiavelli
Svetoznáme a stále vyhľadávané klasické dielo o politike, stratégii a moci.
Literatura naučná Filozofie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 1999 , NestorOriginální název:
Il Principe, 1532
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vladár. Přihlašte se a napište ho.
![Mánička178 Mánička178](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63004/m_63004-8jM.jpg?v=1514980608)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zírám. Především proto, jak drobná kniha dokáže obsáhnout takové obšírné téma jako "vládnutí" - bez zbytečného žvanění, prostým stylem. Dále pak mě ohromuje svou nadčasovostí... Holt renesanční Itálie :) Top.
![Margherita_N Margherita_N](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/210483/m_u-marketa-650c3979a985d.jpg?v=1695299961)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
O slavném období Medicejů ve Florencii si vždycky ráda něco přečtu. V klasice Vladař ale nejde jen o ně, i když k příkladům využiti jsou. Autor v knize rozebírá různé způsoby vládnutí a spravování státu. A to velmi věcně, ale zároveň ne suše. Spis to není dlouhý, ale obsahuje všechno podstatné i všechny hlavní výhody a nevýhody jednotlivých způsobů. Autor využil vlastní zkušenosti z panovnického dvora a přehled o světové politice. Super, doporučuju velmi, i jako audioknihu načtenou Igorem Barešem.
Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)
25.02.2024
Ani slovo, Někdo klepe a další knižní novinky (28. týden)
10.07.2022
Knižní novinky (18. - 23. 9.)
17.09.2012
„Čemu tedy dát přednost - popularitě, či respektu? Obojí totiž sloučit v jedno nelze, tak jako oheň a vodu. Má-li se tedy panovník jednoho z toho zříct, pak je lepší oželet to první. Všichni dobře víme, že lidé jsou nevděční, pokrytečtí, zbabělí a ziskuchtiví, a pokud je ruka páně otevřená, přetrhli by se dobrou vůlí, slibují hory doly - celé své jmění, životy vlastních synů, svou krev. Jakmile však dojde k lámání chleba, na čtyráku obrátí. A jestliže na ně panovník spoléhal, se zlou se potáže.“
„Štědrost je ctností jen potud, pokud jde z vlastní kapsy a na pravém místě.“
„Kdo sám není moudrý, nedá na dobré rady.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Vladár v seznamech
v Přečtených | 1 639x |
v Mé knihovně | 533x |
16. století moc Florencie morálka násilí Itálie Borgiové vláda politologie pragmatismusAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
1964 | ![]() |
1975 | ![]() |
2001 | ![]() |
1928 | ![]() |
A tak sa zrodila demokracia, kedy už nie je pri moci hŕstka urodzených alebo silný jedinec. A pretože každá nová vládna forma zo začiatku vzbudzuje nádeje a istú úctu, po určitý čas sa udržala. Nie však nadlho. Keď vymrela generácia, ktorá ju dostala do života, skoro zavládla bezuzdnosť, neviazanosť, nedisciplinovanosť a voľnosť mravov. Občania prestali rešpektovať jeden druhého, aj úrady. Každý si žil podľa svojho bez ohľadu na ostatných. A tak keď nastala chvíľa najvyššej núdze, navrátili sa ľudia na radu múdreho a kľudného muža zase späť k monarchii, pretože túžili skoncovať s neznesiteľnou anarchiou. Monarchia potom opäť doviedla spoločnosť zákonite k anarchii a v tomto začarovanom kruhu sa doposiaľ točia všetky štáty na svete.
(Machiavelli)