Vládce džinů přehled
Dexter Gabriel
STEAMPUNKOVÁ URBAN FANTASY Z ALTERNATIVNÍ HISTORIE Roku 1872 otevřel záhadný mystik al-Džáhiz v Káhiře portál, kudy se do světa vrátili džinové. Jejich magické schopnosti urychlily technologický pokrok lidstva a Egypt se stal světovou velmocí. O čtyřicet let později, v předvečer mírového sněmu, na němž egyptský král hodlá odvrátit hrozící válečný konflikt v Evropě, dojde v Gíze k masové vraždě. Oběti byly usmrceny s použitím magie a pachatel, záhadný muž se zlatou maskou, tvrdí, že je zmizelý al-Džáhiz a nyní se vrátil zpět. Vyšetřování se ujímá mladá, ale již proslulá agentka Fátima, zvláštní vyšetřovatelka Ministerstva alchymie, kouzel a nadpřirozených entit... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
A Master of Djinn, 2021
Interpreti: Karolína Půčková
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vládce džinů. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Vysvetliť prečo mám s touto knihou veľký problém tak, aby recenzia neobsahovala spoilery, je pomerne zložité, ale pokúsim sa.
Začnem však tým, čo je na knihe pozitívne. Veľa toho nie je. Vládce džinu je steampunkova fantasy zasadená do alternatívnej egyptskej histórie. Hlavným a zároveň jediným pozitívom tejto knihy je zaujímavý svet. Dej sa odohráva v Káhire začiatkom 20. storočia, keď sa Egypt osamostatnil od Britského impéria. Tento svet je obohatený o prítomnosť mágie, rôznych elementálov a džinov, ktorý sa snažia integrovať do spoločnosti obyčajných ľudí a vytvoriť fungujúci samostatný štát. V rámci krajiny funguje viacero spolkov, ktoré sa snažia presadiť rôzne božstvá, od Alaha až po staré, pôvodné egyptské náboženstvá. Takto vybudovaný svet ponúka veľké množstvo možností, žiaľ, prakticky všetky ostali nevyužité.
Dej sa točí okolo vyšetrovania atentátu na vrchných politických predstaviteľov a členov jedného zo spolkov. Vyšetrovanie vedie mladá vyšetrovateľka Fátima a pomáha jej s tým nová kolegyňa Hadía. A tu prichádza obrovský problém. Približne na strane 50 sa objaví na scéne postava, pri ktorej je úplne evidentné, že za tým atentátom je ona. Už viac evidentné by snáď bolo, keby sa sama priznala. Dúfal som, že sa mýlim. Hovoril som si, že to predsa nemôže byť také jednoduché. Dvojica vyšetrovateliek na to prišla na strane 370... Dievčatá jedny šikovné... Určite sa pýtate čo sa dialo medzitým. Nič, iba jedna obrovská nuda. Dámy chodili hore-dolu po meste, bavili sa s kadekým miesto toho, aby sa trochu zamysleli nad tým, čo je úplne očividné.
Keby toto bola 200 stránková novela, tak by to ešte šlo. Aj tak by to bolo nudné, ale čítať vyše 400 strán o niečom, čo ste odhadli na strane 50, je skutočné utrpenie. Keby to bolo aspoň o tom, že atentát tej postave nevedia dokázať... Detektívna zápletka je v tejto knihe absolútne nefunkčná.
Postava Fátimy je tuctová, nezaujímavá a zle zapamätateľná. V priebehu čítania sa ani nedozvieme, že prečo sa rozhodla dať na kariéru vyšetrovateľky. Z jej minulosti tiež skoro nič. Zistil som, že autor napísal niekoľko krátkych poviedok a noviel z tohto sveta, ktoré neboli preložené. Možno je to pozadie vysvetlené tam, to však nemení nič na tom, že tu to chýba. Ostatné postavy tiež nie sú veľmi rozpracované.
Veľká škoda a premrhaný potenciál. Neodporúčam. Prečítajte si radšej Prepletené kráľovstvo, to je síce YA, ale aspoň to nebudete chcieť vyhodiť z okna.
Vládce džinů je kniha, která si zaslouží více pozornosti než má.
Jedná se o fantasy detektivku se sebevědomou a sympatickou hlavní hrdinkou. Nechyběla milá romantická linka, magie, hodně akčních situací a naprosto skvělí svět.
Já jsem spokojená.
Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)
14.08.2022
(Best First Novel)
Nebula Award
(Best Novel)
Kniha Vládce džinů v seznamech
Tuhle knihu jsem objevila v Audioteka klubu a to jsem teda byla překvapená, co skvělého se mi dostalo do ucha
Zde seznam prvků, kterým vás doufám přesvědčím ke čtení, protože řekneme si to narovinu - směs originálnějších témat jsem v knize už dlouho neviděla:
- Feminismus
- Detektivní zápletka
- Egypt - Káhira, Džinové
- Roboti a jiné technologické vymoženosti
- Queer vztah
- Boj s vyšší moci
Propojení historického charakteru Egypta a futuristických technologií bylo nečekaně osvěžující. Naprosto jsem si zamilovala Fátimu i její romantický vztah se Siti a stejně tak se mi už od začátku líbil její pracovní vztah s agentkou Hadíou, i když ke společné symbióze měly hrbolatou cestu. Párkrát jsem sice ztratila nit příběhu, ale přisuzuju to tomu, že jsem poslouchala audioknihu...